Ex -Yu

Parastos za stradale i prognane Srbe u crkvi Svetog Marka

Parastos za stradale i prognane Srbe u crkvi Svetog Marka
Parastos za stradale i prognane Srbe u crkvi Svetog Marka

BEOGRAD - Na platou ispred crkve Svetog Marka danas je, na Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, počeo parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Parastos služi patrijarh SPC Irinej, a prisustvuju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsjednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, komesar za izbjeglice Vladimir Cucić, zamjenik predesjednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević, kao i veliki broj građana.

Na početku parastosa predstavnici Udruženja izbeglica i kolonista Alibunar razvili su transparent na kome je pisalo "Oluja = zločin".

Prije parastosa građani su palili svijeće u priprati, a sa zvučnika su čitana imena ubijenih i nestalih tokom i poslije akcije "Oluja".

Vulin će sa delegacijom Koalicije udruženja izbjeglica poslije parastosa u Tašmajdanskom parku položiti vijenac na spomen ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

U 12 časova krenuće šetnja od crkve Svetog Marka do Centra Sava, gdje će biti održana Memorijalna akademija.

Kolona će se kretati pored Narodne skupštine i hotela Moskva, niz Prizrensku ulicu, preko Brankovog mosta do Centra Sava.

U 14 sati u Velikoj dvorani Centra Sava, u organizaciji Koalicije udruženja izbjeglica, biće održana Memorijalna akademija "Oluja - da se ne zaboravi zločin", na kojoj će biti prikazan film o stradanju Srba i izveden umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije