Ex -Yu

Park mira u Kosovskoj Mitrovici kao pješačka zona?

Park mira u Kosovskoj Mitrovici kao pješačka zona?
Park mira u Kosovskoj Mitrovici kao pješačka zona?

BEOGRAD - Beograd i Priština mogli bi uskoro da postignu dogovor o Parku mira u Kosovskoj Mitrovici, a jedno od mogućih kompromisnih rješenja je da se most pretvori u pješačku zonu koja će povezivati sjeverni i južni dio grada, pišu "Večernje novosti".

Srpska strana spremna je da napravi ustupak i ukloni žardinjere, ali zbog bezbjednosnih razloga, posebno incidenata koji su učestali u posljednje vrijeme, ne pristaje da se most otvori za saobraćaj. Ti argumenti iznijeti su i na posljednjoj rundi dijaloga u Briselu i zvaničnici EU pokazali su razumijevanje za stavove Srbije, prenose "Novosti".

Šefica tehničkog tima Prištine za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri poručila je da je na nedavnom sastanku dvije delegacije u Briselu došlo do približavanja stavova srpske i kosovske strane o Parku mira i da bi u maju mogao biti potpisan sporazum.

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić tvrdi da još ništa konkretno nije dogovoreno i da neće biti potpisivanja bilo kakvog sporazuma sve do pronalaženja kompromisnog rješenja za obje strane.

"O Parku mira dogovor treba da postignu gradonačelnici severnog i južnog dela grada, odnosno Agim Bahtiri i ja. Insistiraćemo na rešenju koje bi zadovoljilo građane u svim delovima Kosovske Mitrovice i koje će voditi ka stalilizaciji situacije, a ne do neprestanih tenzija", rekao  je on.

Rakić je uvjeren da je uprkos oprečnim stavovima u vezi s Parkom mira dogovor ne samo neopohodan već i da je mogće iznalaženje odgovarajućeg rješenja.

On podsjeća da je Park mira zamijenio barikade koje su Srbi iz sjevernog dijela grada postavili strahujući za svoju bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije