Ex -Yu

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Obrađeno 99.52% - HDZ 59, SDP 56 mandata

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Obrađeno 99.52% - HDZ 59, SDP 56 mandata
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Obrađeno 99.52% - HDZ 59, SDP 56 mandata

ZAGREB - Hrvatska državna izborna komisija nakon 99,52 posto prebrojanih glasova, jutros u 7 sati saopštila je da Domoljubna koalicija osvajila 59, koalicija Hrvatska raste 56, a Most 19 mandata.

IDS je jedan mandat izgubio pa ih sada osvaja 3, dok HDSSB i Milan Bandić i dalje imaju po 2, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

U prvoj izbornoj jedinici Zoran Milanović osvojio je najviše preferencijskih glasova zahvaljujući potpori 56 posto birača koji su ispod liste koalicije Hrvatska raste zaokružili broj uz njegovo ime.

Ujedno je jedini pojedinačni dobitnik dovoljnog postotka glasova na toj listi koalicije. U istoj izbornoj jedinici najviše preferencija osvojili su Drago Prgomet (49 posto) i Željko Reiner (36 posto).

Tomislav Karamarko u IX. izbornoj jedinici privukao je 36,93 posto glasova birača, a Ranko Ostojić 37,08 posto. Glasači u X. izbornoj jedinici darežljivi su bili prema Anti Kotromanoviću (SDP) koji je osvojio 38,46 posto glasova, dok su HDZ-ovi birači glas najčešće davali Damiru Krstičeviću (36,5 posto).

Najviše preferencijskih glasova u II. izbornoj jedinici osvojio je, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, na listi Domoljubne koalicije Miroslav Tuđman (28 posto), a slijedi ga Branko Hrg sa 15 posto glasova. Na listi koalicije predvođene Milanovićem, 33 posto u drugoj izbornoj jedinici dobio je Josip Leko, a njega slijedi Anka Mrak Taritaš, koja se s osvojenih 10,83 posto glasova jedva provukla, budući da je potreban prolaz iznad 10 posto.

Objava prvih rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, prema kojim HDZ ima najviše osvojenih mandata označila je početak slavlja u štabu Domoljubne koalicije.

Trešti muzika, svi skaču i pjevaju "večeras je naša fešta, neka nas (premijer Zoran) Milanović čuje" i niko i ne pomišlja da Tomislav Karamarko neće sastaviti novu vladu.

Hrvatske zastave kao i zastave stranke te uzvici "Hrvatska, Hrvatska", "Pobjeda! Pobjeda!", orili su se u punoj dvorani "Globus" nakon objave prvih neslužbenih izbornih rezultata.

Prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici Željko Rajner za HRT kaže da je ovo značajna pobjeda nad SDP-ovom koalicijom.

"Istina, MOST ima značajan rezultat, to je skup ličnosti s različitim pogledima, ali ti pogledi su slični našima. Koalicija? Pričekaćemo konačne rezultate, pa ćemo vidjeti...", poruka je Reinera, dok Gordan Jandroković dodaje da će razgovarati sa svima koji žele promjene u Hrvatskoj.

U sred euforične atmosfere u šabu HDZ-a direktorka kampanje Josipa Rimac poručuje da će rezultati još rasti i da očekuju još nekoliko mandata, minimalno 68.

MOST: Mi ćemo kontrolisati većinu u Saboru

Lider stranke Most nezavisnih lista Božo Petrov nije se večeras jasno izrazio o mogućnosti podrške vodećim strankama u Hrvatskoj za formiranje vlade.

"Sa sadašnjih 16 mandata mi smo vjerovatno oni koji će kontrolisati većinu u Saboru, bez obzira iz koje će stranke biti mandatar za formiranje vlade", rekao je Petrov za Novu TV.

On je izrazio uvjerenje da će Most ostati homogen bez obzira na različite profile lista i pojedinaca koji su okupljeni u toj novoj partiji na hrvatskoj političkoj sceni.

Petrov je nekoliko puta ponovio da na toj stranci leži velika odgovornost, a na pitanje da li računaju na ministarske ili premijersku funkciju, odgovorio da nisu ušli u izbornu trku zbog pozicija.

On nije želio da se izjasni ko bi bio bolji premijer – aktuelni predsiednik vlade i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ili lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko.


Funkcioner Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa, prema kojima je njegova stranka osvojila tri mandata, pa očekuje da će službeni rezultati prevagnuti u njihovu korist, a ponovio je i da koalicija s SDP-om ili HDZ-om "ne dolazi u obzir".

Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora, prenosi Hina.

Pratite uživo rezultate

Rojters već objavio rezultat: HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj

“Hrvatska demokratska zajednica pobjednik je današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj”, javila je agencija Rojters.

Prema navodima britanske agencije, koja se poziva na preliminarne rezultate, HDZ je obezbijedila 63 mjesta u parlamentu, koji broji 151 poslanika.

Birališta u Hrvatskoj su zatvorena iza 19 časova

Rezultati izlaznih anketa do tada su pokazivali da su HDZ-ova i SDP-ova osvojili isti broj mandata, po 56. Takođe, “Most”, prema ovoj anketi, osvojio je 18 mandata, a po tri mandata osvajaju “Živi zid” i IDS, HDSBB-u i listi Milana Bandića pripala su dva mjesta u Saboru

Veliko oduševljenje je, kako prenosi Jutarnji list, u štabu “Mosta” nakon objave izlaznih anketa. Jedan od njihovih najbitnijih ljudi Ivan Lovrinović ipak poziva na stišavanje euforije do objave prvih službenih rezultata.

“Ali već je sada sigurno da se na ovim izborima pokazalo kako je ljudima dosta da se na vlasti izmjenjuju SDP i HDZ, već žele promjene”m rekao je Lovrinović za RTL.

Međunarodni sekretar HDZ-a Miro Kovač uvjeren je, da će bez obzira na izlazne ankete, njegova koalicija na kraju biti pobjednik ovih izbora: - “Vidjeli smo i u prošlosti rezultate tih anketa, pa se na kraju pokazalo da smo mi pobijedili. Do kraja večeri očekujem komfornu prednost za Domoljubnu koaliciju”, rekao je Kovač.

U odnosu na posljednje parlamentarne izbore 2011. godine, do 16.30 sati na birališta je izašlo tačno 0,51 posto građana više. Naime, više od milion i po birača obavilo svoju građansku dužnost u Hrvatskoj do ovog vremena.

Josipović: Prevagnula filozofija "ili mi, ili oni"

ZAGREB - Predsjednik stranke "Naprijed Hrvatska - Progresivni savez", bivši šef države Ivo Josipović, izjavio je večeras da je, sudeći prema rezultatima izlazne ankete, na parlamentarnim izborima očito došlo do polarizacije i da je prevagnula filozofija "ili mi, ili oni".

To se, objasnio je Josipović, posebno vidi "na lijevom spektru političkog tela" gdje, barem po izlaznim anketama, ni ORaH ni njegova stranka nisu napravili jak rezultat.

"Što se nas tiče, mi smo nova stranka, efektivno postojimo tek koji mesec i nastavljamo rad, a ovo je naš prvi korak. Siguran sam da će stranka imati i boljih rezultatra", uvjeren je Josipović.

On je poručio, kako prenosi Hina, i da treba sačekati službene rezultate.

"Nismo bez izgleda i nade da ćemo možda ne samo u jednoj izbornoj jedinici biti iznad praga", rekao je Josipović, koji će se tokom izborne večeri sastati sa svojim koalicionim partnerom, predsjednikom Narodne stranke - reformisti Radomirom Čačićem, da zajedno sačekaju rezultate Državne izborne komisije.

Prema rezultatima izlazne ankete na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice su izjednačene.

Prve izborne rezultate, sa oko 15 odsto biračkih mesta, Državna izborna komisija će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 procenata mesta.

HDZ-ovci zagrljeni u kolu pjevali Thomsonove pjesme

Kako prenosi N1 HDZ se večeras opuštao uz stihove Marka Pekrovića Thomsona. Muškarci zagrljeni u kolu iz sveg su glasa pjevali "Lijepa li si".

Voditeljica kampanje HDZ-a Josipa Rimac komentarisla je je rezultate izlaznih anketa te kazala kako će “Domoljubna koalicija” da pobijedi, jer oni imaju drugačije podatke.

Gordanom Jandroković, kaže da će se lakše da se diše kad dođu konačni rezultati te da će biti bolji od izlaznih anketa, što se posebno vidjelo 2007. godine.

"HDZ će imati značajnu prednost i formirat će vladu", kaže Jandroković, dodajući "računamo na desetak mandata više".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije