Ex -Yu

Partijarh Irinej prvi put u posjeti Eparhiji budimskoj

Partijarh Irinej prvi put u posjeti Eparhiji budimskoj
Partijarh Irinej prvi put u posjeti Eparhiji budimskoj

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetio je prvi put Eparhiju budimsku, gdje je u crkvi u Pečuju služio svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje je istakao da je srpska zajednica u Mađarskoj duhovni most između dva naroda i dvije vjere.

Patrijarh Irinej, koji je u Pečuju osveštao hram Svetih Andronika i Junije, položivši u Časnu trpezu mošti Svetih mučenika momišićkih, poručio je srpskoj zajednici u Mađarskoj da njeguje hrišćanske vrijednosti i kulturu življenja, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Liturgiji su prisustvovali mnogobrojni politički predstavnici i ličnosti iz oblasti kulture.

Po završetku svete liturgije, episkop budimski Lukijan obratio se riječima dobrodošlice Njegovoj svetosti i na mađarskom jeziku pozdravio prisutne predstavnike vlasti Mađarske, Županije Baranje i grada Pečuja.

Ispred hrama prisutnima su se obratili predstavnici vlasti Mađarske, Srbije i Vojvodine, koji su zahvalili patrijarhu Irineju za dolazak i ljubav koju je pokazao prilikom posjete.

Veliki broj Srba iz cijele Mađarske i okolnih zemalja okupio se da bi pozdravio duhovnog oca, koji je prvi put došao u kanonsku posjetu Eparhiji budimskoj. 

Crkva nije mogla da primi sve vjernike, te su mnogi čekali ispred crkve da bi uzeli blagoslov Njegove svetosti.

Patrijarh srpski Irinej posjetio je grad Pečuj i posjetio ranohrišćanske svetinje, a na molbu biskupa pečujskog posjetio je i rimokatoličku katedralu. 

Velika zahvalnost za izgradnju i uređenje hrama u Pečuju pripada Vladi Mađarske, a za uređenje Duhovnog centra i muzeja pobrinule su se vlasti Srbije i Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije