Ex -Yu

Pašanski: Albanija objavila specijalni rat Srbiji

Pašanski: Albanija objavila specijalni rat Srbiji
Pašanski: Albanija objavila specijalni rat Srbiji

BEOGRAD - Predsjednik Foruma za istraživanje međunarodnog terorizma Milan Pašanski ocijenio je da su Albanci, ubacivanjem zastave takozvane "velike Albanije" na stadion "Partizana" u Beogradu, objavili specijalni rat Srbiji i bez ugrožavanja ljudskih života ostvarili svoj cilj - svjetsku reafirmaciju političkog koncepta "velike Albanije".

On je ukazao da zvanična Tirana, umjesto da se ogradi od incidenta, manipulacijom o ugroženosti svoje zastave i suvereniteta "podiže na noge" Albance na jugu Srbije, na samom Kosovu i Metohiji, Grčkoj, Švajcarskoj i širom svijeta, koji bučno i nasilnički odobravaju politički napad Albanije na Srbiju.

"Iz toga proističe zaključak da su vlasti u Tirani bile upoznate da albanski nacionalisti pripremaju napad i političku provokaciju u centru Beograda", rekao je Pašanski za "Večernje novosti".

On je podsjetio da su u višedecenijskom ratu protiv Srba, Albanci na Kosovu i Metohiji uvijek imali neskrivenu podršku Albanije i Zapada jer je, kako je rekao, Tirana bila i ostala politička transmisija izvjesnih krugova na Zapadu, u čemu strategija SAD u borbi protiv terorizma ima važnu ulogu.

Pašanski je ukazao da se islamski nacionalizam i terorizam koriste za destabilizaciju Balkana i Srbije.

"Primenom strategije neprestanog političkog pritiska i izazivanja političkih nemira u BiH je, na primer, nastala veoma složena situacija. Stalna nastojanja islamskih fundamentalista da obore režim u Saudijskoj Arabiji `prelila` su se u BiH i tako je fundamentalizam uvezen u srce Evrope", upozorava Pašanski.

Pri tom, kako je naglasio, SAD imaju svoju računicu da "gaje" bijelu Al kaidu na Balkanu da fundamentalizmom inficira muslimanske dijelove Rusije i Kine, te da drži bezbjednosno otvorenim obod EU, s ciljem vezivanja za sebe.

"U okviru navedene strategije Albaniji je dodeljeno istaknuto mesto uzbunjivača balkanskog prostora. Zato se u EU i na Zapadu na politiku takozvane `velike Albanije` gleda blagonaklono", zaključio je Pašanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije