Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Razbijanjem porodice razbija se i država

Patrijarh Irinej: Razbijanjem porodice razbija se i država
Patrijarh Irinej: Razbijanjem porodice razbija se i država

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u ruskoj crkvi u Beogradu, gdje je prvi put izvan granica Rusije obilježen tradicionalni ruski praznik Dan porodice, ljubavi i vjernosti.

Poslije liturgije, patrijarh Irinej je zajedno sa direktorom Ruskog doma Nadeždom Koščenkovom uručio medalje za bračnu ljubav i vjernost za 30 bračnih parova iz cijele Srbije koji su u bračnoj slozi proveli najmanje 25 godina.

Srpski patrijarh je u besjedi poručio da je porodica danas u Srbiji ugrožena i upozorio da se to planski čini da bi se poljuljalo društvo i država.

"Nažalost, porodica nam je razbijena, a to neko planski čini jer znaju kada se razbije porodica, da je to razbijeno društvo, razbijena zajednica, a šire i država. Država opstaje samo ukoliko je njena porodica zdrava", poručio je patrijarh Irinej.

On je istakao da, kada nema zdrave porodice, onda ima zločina, bezakonja i poroka, za koje je naveo da su, nažalost, proglašeni za vrline, a hrišćanska vrlina za nešto bezvrijedno i zaostalo.

Patrijarh Irinej istakao je da je rađanje djece, odnosno život, najveći dar Božiji u kojem su roditelji saradnici Gospoda, a porodični dom - "domaća crkva", te pozvao pravoslavni narod da se pokaže kao hrićanski jer je bez toga samo "čopor".

Starješina hrama Svete Trojice podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalije Tarasjev je u ime patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila zahvalio patrijarhu Irineju na duhovnom pokroviteljstvu prvom proslavljanju ovog praznika u Srbiji.

On je istakao da je Dan porodice, ljubavi i vjernosti jedinstven po tome što je, osim Dana slovenske pismenosti i kulture - Svetog Ćirila i Metodija, drugi praznik koji Ruska pravoslavna crkva i ruska država zajedno obilježavaju.

Direktor Ruskog doma Nadežda Kuščenkova, na čiju je inicijativu praznik stigao i u Srbiju, navela je da se ovaj praznik tradicionalno proslavlja u Rusiji i da ga, bez obzira na to što ima pravoslavne korijene, proslavljaju i narodi drugih vjeroispovijesti koji porodicu posmatraju kao svetu tradiciju.

Dan porodice, ljubavi i vjernosti, praznik prepodobnih podvižnika Petra i Fevronije Muronskih, nastao je prije pet vijekova u drevnom ruskom gradu Muromu, a zvanično je kao ruski praznik ustanovljen prije osam godina.

Iz godine u godinu dobija na popularnosti i svečano se proslavlja u gradovima širom Rusije.

Simbol Dana porodice, ljubavi i vjernosti je bijela rada koja se u Rusiji od davnina smatra cvijetom ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije