Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Srbija želi u EU, ali ne bez svog Kosova

Patrijarh Irinej: Srbija želi u EU, ali ne bez svog Kosova
Patrijarh Irinej: Srbija želi u EU, ali ne bez svog Kosova

TAKOVO - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Takovu da Srbija želi da bude u EU, ali ne bez imena, istorije i bez svog Kosova.

"Mi se ne možemo odreći svoga Kosova i to vlada Srbije, koja se ovih dana formira, mora da ima na umu, jer mi hoćemo u EU, ali sa našim Kosovom", rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je na svečanosti povodom 199 godina od početka Drugog srpskog ustanka protiv Turaka i stvaranja moderne srpske države poručio da je ono "što je čovjek bez duše i srca, to je Srbija bez Kosova".

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislav Jovanović pozvao je mlade širom svijeta da se vrate u Srbiju i doprinesu njenom daljem razvoju.

On je poručio da se iz Takova upućuje poziv na istorijsko pomirenje protivnika i naglasio da je savremena Srbija opredijeljena za mir, demokratiju i zajednički razvoj.

Vijence u memorijalnom kompleksu u Takovu kod Gornjeg Milanovca položili su predstavnici Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, udruženja za očuvanje tradicije i građani.

U Takovu se nalazi memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815, kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na praznik Cvijeti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima. Poslije dvomjesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Vještim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru tuskog carstva i svoju vlast u Srbiji, da bi Hatišerifom od 1830. Srbiji bila priznata autonomija.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smještena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik, koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim vođama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije