Ex -Yu

Patrijarh Irinej služio liturgiju za jasenovačke logoraše

MLAKA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili su danas Svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom hramu Svetog Ilije u selu Mlaka kod Jasenovca povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša - 22. aprila.

Liturgija je služena kao pomen svim nevino stradalim jasenovačkim žrtvama.

U obraćanju vjernicima srpski patrijarh Irinej rekao je da hram Svetog Ilije u Mlaki leži na mučeničkoj zemlji na kojoj je stradalo stotine hiljada mučenika samo zato što su bili Srbi i pravoslavci.

"To je bila njihova jedina krivica, a zlikovci su mislili da zbrišu s lica ove zemlje sav srpski rod i pravoslavni narod", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je teško objasniti šta je te ljude motivisalo na takav zločin. Prema njegovim riječima, to je zločin veći od životinjskog i zločin koji ni đavo nije činio.

"Stradali su ljudi, žene i narod, a najtragičinije je što su stradala nevina djeca. Plemenita Dijana Budisavljević spasila je više od 12.000 djece, a koliko je tek djece stradalo to će za narod i istoriju ostati vječno tajna koju će mnogi željeti da ublaže", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je naglasio da je zemlja na kojoj se prostirao logor Jasenovac natopljena krvlju i ispunjena kostima.

On je dodao da stradanje nevinog srpskog naroda u tom logoru nije bilo uzaludno, jer su se oni riješili muka i svoje patnje koju je samo Gospod vidio.

"Siguran sam da ih je Bog nagradio, jer se nisu htjeli odreći svog imena i vjere. Ovaj hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije djece koji su stradali, jer su bili anđeli", rekao je srpski patrijarh pred oko 200 okupljenih vjernika.

Njegova svetost je naglasila da je stradanje srpskog naroda u logoru Jasenovac najbolji dokaz dokle čovjek može da padne.

"To nije učinio stranac iz druge religije, već što je najstrašnije to su počinili hrišćani. Neću da ih osuđujemo ili proklinjemo ali to ne smijemo da zaboravimo. Samo djelo proklinje a ostavimo Gospodu da im sudi jer postoji zakon i pravda Božija", pojasnio je patrijarh srpski okupljenim vjernicima.

Sveta stratišta, poručio je patrijarh srpski, ne smijemo da zaboravimo.

"Zato je ovaj hram važan jer se duše stradalih raduju ovoj liturgiji, pomenu i hramu. Neka im je slava i neka im Gospod daruje vječni život", naveo je patrijarh Irinej.

Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vjernika. U svojstvu izaslanika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na liturgiji je bio i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Selo Mlaka bilo je u Drugom svjetskom ratu sabirni centar logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare. Dnevno je od gladi, vrućine i zaraznih bolesti umiralo više od 30-oro djece. Na ovom mjestu nalazi se nekoliko velikih stratišta.

U ovom selu, udaljenom 12 kilometara od Jasenovca, prije Drugog svjetskog rata živjelo je oko 1.500 stanovnika.

Kompletno stanovništvo, među kojima i 250-oro djece, u proljeće 1942. godine odvedeno je u logore.

Danas u selu Mlaka živi oko 40 srpskih povratnika. Selo je razrušeno, putna infrastruktura je u veoma lošem stanju, tako da se i do crkve Svetog Ilije teško stiže makadamskim putem. 

Obnovu crkve Svetog Ilije inicirao je Sekretarijat Vlade Republike Srpske za vjere, a u planu je da hram u potpunosti bude obnovljen tokom narodne godine.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije