Ex -Yu

Patrijarh srpski posjetio Hilandar

Patrijarh srpski posjetio Hilandar
Patrijarh srpski posjetio Hilandar

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej boravio je na Svetoj gori, gdje je posjetio sveštenu opštinu u Kareji i srpski manastir Hilandar.

Ovo je prva posjeta srpskog patrijarha Svetoj gori poslije 35 godina, s obzirom da je posljednji koji je obišao Atos bio blaženopočivši patrijarh German 1978. godine.

Patrijarha je pred istorijskom protatskom crkvom, koja čuva čuvenu čudotvornu ikonu Bogorodice "Dostojno jest" i koju je oslikao najznamenitiji vizantijski ikonopisac Panselinos, dočekao upravitelj Svete gore otac Simeon iz manastira Dionisijata, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U tom manastiru upraviteljski mandat na godinu dana dobijaju predstavnici najstarijih pet svetogorskih manastira Svete Lavre, manastira Svetog apostola Pavla, Hilandara, Vatopeda i Dionisijata.

Patrijarh Irinej je zatim posjetio isposnicu Svetog Save, mjesto gdje je prema predanju nastao Karejski tipik Svetog Save i gdje se i danas čuva svetiteljevo zavještanje da je "bolje sunce da stane, nego li da prestane čitanje Psaltira, koji se ovdje pročita cio u toku dana".

Po završetku svečanog ručka, priređenog u sveštenoj opštini u Kareji u čast prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je obišao manastir Hilandar, gdje ga je dočekalo manastirsko bratstvo na čelu sa igumanom Metodijem.

Dočeku patrijarha Irineja prisustvovali su i direktor Uprave za odnose sa vjerskim zajednicama pri Vladi Srbije Mileta Radojević, generalni konzul u Solunu Siniša Pavić, ali i mnoštvo vjernika koji pomažu molitveno, fizičkim radom ili prilozima obnovu manastira.

Patrijarh Irinej je u Hilandaru poručio da je srpski narod doživio najviši procvat kulture i duhovnosti u vrijeme najviših duhovnih dometa tog manastira.

"Zato je neophodno da svi u meri svojih mogućnosti damo doprinost obnovi ličnoj i svenarodnoj, ali i obnovi manastira i monaštva, koji su pluća crkve i duhovnog života", istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh se zajedno sa igumanom i bratstvom poklonio svetim moštima koje se čuvaju u Hilandaru. Patrijarh je posjetio manastirsku riznicu i ekonomiju, koja je doživjela procvat proširenjem kapaciteta za proizvodnju maslinovog ulja i vinarije, koja je najavila izlazak svojih proizvoda na domaće i strano tržište.

Patrijarh Irinej se informisao o detaljima obnove manastira Hilandar.

Srpski patrijarh je konstatovao da hilandarsko bratstvo, koje trenutno broji pedesetak monaha, vrijedno radi i razvija se duhovno i materijalno, zauzimajući među svetogorskim bratstvima mjesto koje mu po svemu pripada i vraćajući makar dio od starog sjaja i ugleda, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije