Ex -Yu

Perkoviću prijeti doživotna robija?

Perkoviću prijeti doživotna robija?
Perkoviću prijeti doživotna robija?

ZAGREB/MINHEN - Njemački istražitelji su proteklih mjeseci svakodnevno razgovarali sa nekadašnjim funkcionerom jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem, koji se tereti za likvidaciju nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića, pokušavajući da ga nateraju na saradnju, ali im to nije pošlo za rukom.

Perković se zavjetovatao na ćutanje, piše splitska Slobodna Dalmacija navodeći da on dosta vremena provodi i na odjeljenju zatvorske bolnice, jer mu nije lako ni psihički ni fizički. 

Ćelija u kojoj se nalazi dosta je skučena, s vrlo malo svijetla, piše list i dodaje da su njemački istražitelji proteklih mjeseci Perkovića pitali o mnogim konkretnim imenima udbaša, njegovih saradnika, ali on nije bio spreman na izjave.

Hoće li taj stav promijeniti na suđenju i hoće li njegovi iskazi pridoneti rasvetljivanju i otvoriti "Pandorinu kutiju" nekih drugih brutalnih likvidacija hrvatskih političkih emigranata na njemačkoj teritoriji od 1967. pa do 1989, ostaje da se vidi, piše Slobodna Dalmacija .

S druge strane, neka udruženja hrvatskih iseljenika će tokom suđenja Perkoviću i njegovom nekada nadređenom Zdravku Mustaču, koji se takođe nalazi u zatvoru Štadelhajm, pokrenuti u Minhenu velike proteste pozivajući sve žrtve Udbe i njihove porodice da im se priključe.

List konstatuje da iza zidina minhenskog zatvora, Perkoviću i Mustaču ovog ljeta nije nimalo lako s obzirom na to da su im karijere završile, umjesto da uživaju u penzijama oni su se našli u ulozi zatvorenika i to ni manje ni više nego u Njemačkoj, koja slovi za zemlju strogog pravosuđa.

Njemačko pravosuđe ih tereti za likvidaciju Đurekovića, 28. jula 1983. godine nedaleko od Minhena.

Njih su dvojica u odvojenim ćelijama. Vidjeće se tek na Visokom zemaljskom sudu gdje će im se narednih mjeseci suditi. Iz onoga što je vidljivo i čime raspolažu njemački istražitelji i sudstvo, čekaju ih teški dani, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon Perkovića, Državno tužilaštvo u Karlsruheu podiglo je i optužnicu protiv Mustača, zbog sumnje u počinjeno krivično djelo pomaganja u ubojstvu Đurekovića.

Inače, ovo je treća optužnica u slučaju Đureković, nakon one protiv Krunoslava Pratesa i Perkovića. U optužnici se navodi da je Mustač od 1982. do oktobra 1985. bio nadređeni Perkoviću kome je vjerovatno u proljeće 1982, naredio organizovanje Đurekovićeve likvidacije.

U tu svrhu, kako se navodi u optužnici, Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog učestvovanja u tom zločinu.

Potom je Prates izradio kopiju ključa garaže u kojoj je Đureković ubijen, te ključeve je predao Perkoviću, a ovaj ih je lično ili preko treće osobe predao direktnim izvršiocima.

Mustač i Perković za sada poriču bilo kakvu umiješanost. Za Perkovića se zna da će mu suđenje početi 13. oktobra ove godine.

Prema riječima sudije Andree Titz, šefice Službe za odnose s javnošću suda u Minhenu, Sudsko vijeće odredilo je i privremeni raspored suđenja. Kako bi se sproveli svi predviđeni dokazi zakazano je 61 ročište.

Tako bi suđenje Perkoviću trebalo da traje do 28. aprila  2015.

Vijeće je zaključilo da iz činjeničnog stanja za koje se optužnicom tereti Perković ne proizlazi samo krivično djelo pomaganja, nego se radi i o saučesništvu  u ubistvu, a za tu težu kvalifikaciju predviđena je kazna doživotnog zatvora.

Zanimljivim list ističe da je postupku protiv Pratesa član sudskog veća bio sudija Manfred Dauster, koji je sada predsjednik sudskog vijeća u slučaju Perković, a to znači - dobro upoznat sa svim pojedinostima optužnice.

Proteklih dana, saznaje Slobodna Dalmacija, Perkovića je posjetila ćerka uz koju je jako emocionalno vezan i bio je to, dodaje se, dirljiv susret.

I njemački mediji se vrlo intenzivno pripremaju za suđenje. Ugledna njemačka televizijska kuća iz Bavarske uoči suđenja Perkoviću emitovaće jednosatnu emisiju u kojoj će milionskom njemačkom gledalištu prikazati celi slučaj Perković i brutalno ubistvo Đurekovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije