Ex -Yu

Pernaru ukinut zastupnički imunitet

Pernaru ukinut zastupnički imunitet
Pernaru ukinut zastupnički imunitet

ZAGREB - Na sjednici hrvatske Mandatno-imunitetne komisije (MIK) danas je izglasano ukidanje zastupničkog imuniteta zastupniku Ivanu Pernaru iz Živoga zida.

Zahtjev za ukidanje imuniteta Pernaru uputio je DORH zbog crtanja grafita u Jelkovcu, krivičnog djela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.

"Da sam farbao tunele umjesto zidića, vjerojatno bi se godinama čekalo s mojim procesuiranjem, ovako čini se da ide po brzom postupku", rekao je Pernar.

Njemu je imunitet ukinut sa četiri glasa za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Na sjednici MIK-a je rečeno da je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne skida, ali kada su u pitanju zahtjevi pravosudnih i državnih institucija, on se skida.

Inače, zastupnici u hrvatskom Saboru imaju imunitet od dana konstituisanja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu krivično odgovarati, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasanje u Hrvatskom saboru. Ukoliko se steknu uslovi za pritvor ili za pokretanje krivičnog postupka protiv zastupnika, ovlašteno državno tijelo mora prethodno da zatraži odobrenje Sabora.

Mandatno-imunitetna komisija dužna je, bez odgađanja, da razmotri takav zahtjev te podnese izvještaj Saboru na prvoj narednoj sjednici. Ta Komisija odlučuje i o zahtjevu za ukidanjem imuniteta zastupniku u vrijeme kad Sabor ne zasjeda, uz naknadnu potvrdu Parlamenta. Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije