Ex -Yu

Petrović: Izmenama zakona o budžetu prekršen Ustav

Petrović: Izmenama zakona o budžetu prekršen Ustav
Petrović: Izmenama zakona o budžetu prekršen Ustav

NOVI SAD - Potpredsjednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je da je izmjenama zakona o budžetu prekršena ustavna odredba prema kojoj se određuje iznos za pokrajinu u republičkom budžetu i najavio da će zbog toga u najskorije vreme biti pokrenut postupak pred Ustavnim sudom Srbije (US S).

Izmjenama zakona smanjena je osnovica prema kojoj se određuje iznos pokrajinskog budžeta, rekao je on Radio-televiziji Vojvodine i dodao da je na taj način za ovu godinu za 129 milijardi dinara smanjena osnovica što znači, kako je objasnio, da će Vojvodini pripasti manje za 9,03 milijarde dinara.

Petrović je naglasio da će Vlada Vojvodine i Skupština Vojvodine najenergičnije reagovati na takvo kršenje Ustava, dodajući da je ubjeđen u to da US S nema nikakvog manevarskog prostora i da mora donijeti odluku koja će osporiti ovu izmjenu zakona.

Pošto je odluka o tome u Skupštini Srbije već donjeta, jedini pravni lek bi bio da predsjednik Republike ne potpiše taj zakon, rekao je Petrović izrazivši sumnju da će se tako nešto dogoditi.

On je napomenuo da je Ustavom određeno da Vojvodini pripada sedam odsto ukupnog budžeta republike i naglasio da nema nikakvog manevarskog prostora da se to odnosi na dio budžeta, dio prihoda ili nečeg drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije