Ex -Yu

Petru Ćiriću 15 godina zatvora zbog "Ovčare"

Petru Ćiriću 15 godina zatvora zbog "Ovčare"
Petru Ćiriću 15 godina zatvora zbog "Ovčare"

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu na farmi "Ovčara" u novembru 1991. godine.

Ćiriću je u tu kaznu uračunata i kazna od deset godina koja mu je izrečena pravnosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu.

Apelacioni sud je usvojilo žalbu tužioca za ratne zločine i preinačio kaznu iz prvostepene presude kojom je Ćirić bio osuđen na 20 godina zatvora.

U odluci koja je objavljena na sajtu suda naglašava se da su osnovani navodi žalbe Tužilaštva da je prvostepenom presudom povrijeđen krivični zakon, jer je prvostepeni sud odlukom o krivičnoj sankciji povrijedio zakon na štetu okrivljenog izričući mu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok u skladu sa zakonom, jedinstvena kazna nije mogla preći 15 godina.

Optužnica je Ćirića teretila da je povređivao i ubijao zarobljenike na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao i više nepoznatih osoba.

Za ubistvo više od 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 lica. Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije