Ex -Yu

Pinter: Zid nije protiv Srbije i njenih građana

Pinter: Zid nije protiv Srbije i njenih građana
Pinter: Zid nije protiv Srbije i njenih građana

BEOGRAD - Odluka Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom nije uperena protiv Srbije i njenih građana, već protiv ilegalne emigracije, rekao je mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter.

"Državna granica mora da bude zaštićena. Mađarska ne želi da zatvori granične prelaze. Građani Srbije sa važećim dokumentima su i ubuduće dobrodošli u Mađarsku", rekao je Pinter.

On je rekao da će kroz nekoliko nedjelja ponovo biti otvoren granični prelaz Roszke - Horgoš, dok bi do 2017. godine trebalo da budu otvorena još tri nova granična prelaza između Mađarske i Srbije.

Pinter je naglasio da Mađarska nije suspendovala takozvanu Dablinsku regulativu, kojom je omogućeno emigrantima da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju dođu, već da je zahtijevala samo privremenu suspenziju Regulative, dok ne proširi prihvatne kapacitete.

"Mađarska i Srbija postale su žrtve geopolitičke situacije, jer glavna ruta ilegalne emigracije vodi preko zapadnog Balkana. Ilegalna emigracija nije nacionalni, nego evropski i svjetski problem", ocijenio je Pinter.

Prema riječima mađarskog ambasadora u Srbiji, između Beograda i Budimpešte nema otvorenih političkih pitanja, a Srbija je ključna zemlja u regionu i u interesu Mađarske je da Srbija bude stabilna.

"Ukoliko nema stabilnosti u Srbiji, ne možemo da očekujemo da je bude u regionu, a bez stabilnosti veoma je teško graditi dobre ekonomske odnose, koji su osnova za unapređenje životnog standarda", kazao je Pinter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije