Ex -Yu

Pitela: Priznanje Kosova nije uslov za članstvo u EU

Pitela: Priznanje Kosova nije uslov za članstvo u EU
Pitela: Priznanje Kosova nije uslov za članstvo u EU

BEOGRAD - Predsjednik grupe socijaldemokrata u EP Đani Pitela izjavio je da formalno, srpsko priznanje Kosova nije uslov za članstvo u Evropskoj uniji, a da su se države članice složile da povežu perspektivu evropskih integracija Srbije i Kosova sa normalizacijom odnosa između njih.

"Sve dok "normalizacija" odnosa između Srbije i Kosova bude ključni kriterijum za evropske integracije obe strana, parlament EU, zajedno sa nekim državama članicama, i dalje može da bude podijeljen u stavovima da li "normalizacija" odnosa mora da obuhvati i međusobno diplomatsko priznanje, ocijenio je Pitela, za "Politiku".

"Formalno, srpsko priznanje Kosova nije uslov za članstvo. Međutim, države članice su se složile da povežu perspektivu evropskih integracija i Srbije i Kosova sa normalizacijom odnosa između njih. To je pravi put. Jedini koji bi mogao da vodi u budućnost, a ne u prošlost",

Povodom njegove izjave od prije godinu dana da je neophodno da Srbija prizna Kosovo kako bi postala članica EU upitan je da li mu se čini da li vlasti u Beogradu povlače dobre poteze u tom pravcu, Pitela je odgovorio da EP "cijeni i podržava napore koje vlasti u Srbiji čine u tom pogledu", dodajući da "u potpunosti razumije koliko je to osjetljiva tema u javnom mnjenju".

"Budućnost je u priznanju i Srbiji i Kosovu u Evropskoj uniji. U tom okviru, u evropskom okviru, granice će jednostavno nestati i postojaće dvije države koje mirno žive i održavaju dobrosusjedske odnose. Kao što je bio slučaj s Italijom, Slovenijom i Hrvatskom", smatra Pitela.

Pitela je domaćin konvencije "Srbija u Evropi", koja će danas biti održana u Beogradu, a posvećena je unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije i poboljšanju rasta lokalne ekonomije.

"Ideja se odnosi na činjenicu da se bez Srbije i zapadnog Balkana proces evropskih integracija ne može smatrati završenim. Srbija kao dio evropske porodice ima ne samo politički već i ekonomski značaj koji se ne može zanemariti", rekao je Pitela.

On je dodao da postoji više od 500 italijanskih firmi koje već posluju u Srbiji i da je prisustvo velikih italijanskih banaka sa direktnim investicijama ili kroz kontrolu filijala preduzeća od izuzetne važnosti za podršku daljim italijanskim investicijama.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije