Ex -Yu

Planinari iz BiH osvojili vrhove Triglava

Planinari iz BiH osvojili vrhove Triglava
Planinari iz BiH osvojili vrhove Triglava

BANJALUKA - Planinari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije u organizaciji PAK "SUMMIT" iz Banjaluke, HPD "Bjelašnica 1923" i "Anvanture" iz Sarajeva prošlog vikenda, osvojili su Triglav, najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpa, čija visina iznosi 2864 metra nadmorske visine.

Povod za ovu akciju jeste 120 godina od postavljanja obilježja na vrhu Triglava, tzv. Aljaževog stupa, koji je dobio naziv po čuvenom slovenačkom planinaru jakobu Aljažu. 

Ukupno 52 planianra, u subotu ujutru, počeli su sa penjanjem ka simbolu slovenačke nacionalne i planianrske pobjede, dok je pohod iz doline Krme do najvećeg planinarskog doma Kredarica trajao punih šest časova. U nedjelju u pet ujutru, uputili su ka cilju, koji je i bio najopsani dio ove akcije.

Iako se na Triglav penjao nekoliko puta, za vodiča Miroslava Trivića ovo je bilo potpuno novo iskustvo.

" Ovaj dio akcije, započeli smo prije svitanja, kako bismo izbjegli gužvu i opasnosti na stijeni, s obzirom da je  povećan broj planinara koji su došli povodom ove godišnjice, ali i lijepog vremena, koje je na ovoj  surovoj planini, prava rijetkost" kazao je Miroslav Trivić, organziator akcije i vodič PAK "SUMMIT" iz Banjaluke, te pojašnjava da opsana i strma staza zahtjeva izuzetnu fizičku formu, vještine, ali i tehničku opremljenost, kako bi se bezbijedno savladala.

Prema riječima članova PAK "SUMMIT-a" bez obzira što su se svi učesnici bezbijedno popeli i sišli sa vrha planine, kažu da je ovo bio izuzetno naporan i komplikovan uspon, kako organizaciono, tako i tehnički. Članovi ovog udruženja, tokom septembra, očekuje pohod na Olimp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije