Ex -Yu

Plenković: Nema osnova za tužbe bošnjačkih logoraša

Plenković: Nema osnova za tužbe bošnjačkih logoraša
Foto: Ilustracija | Plenković: Nema osnova za tužbe bošnjačkih logoraša

ZAGREB - Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine, tvrdi predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

"Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije", prokomentarisao je Plenković najave udruženja bošnjačkih žrtava rata da bi mogla da zatraže odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi" koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tokom rata u BiH.

Plenković je takođe prokomentarisao završetak istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine.

"Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju", rekao je Plenković.

Policija je krivično prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA za planiranje, organizovanje i napad na Banske dvore 7. oktobra 1991. godine i pokušaj ubistva visokih zvaničnika.

U Banskim dvorima tada su bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković.

U napadu je poginula jedna osoba, četiri su ranjene i pričenjana je znatna materijalna šteta.

(N1 Hrvatska)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije