Ex -Yu

Plenković najavio analizu izbora u BiH na Savjetu EU

Plenković najavio analizu izbora u BiH na Savjetu EU
Foto: N.N. | Plenković najavio analizu izbora u BiH na Savjetu EU

ZAGREB - Na Savetu EU za spoljne poslove u ponedjeljak će se u Briselu detaljno analizirati opšti izbori održani u BiH u oktobru kako bi riješio problem "marginalizacije" bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovo stavljanje u "podređeni položaj", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je to rekao u Hrvatskom saboru, prilikom predstavljanja izveštaja o posljednja četiri sastanka Evropskog savjeta, prenijela je hrvatska N1 televizija.

Kako je rekao, veoma je zadovoljan načinom na koji su primljeni njegovi stavovi o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je izneo na samitu EU u Briselu, održanom u oktobru.

"Mi smatramo da takva situacija, koja upućuje na nepravednost, na činjenicu da se hrvatski narod u BiH na taj način marginalizuje, da se stavlja u podređeni položaj, nije dobra", rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak će se nastaviti rasprava na nivou Saveta za spoljne poslove, na kojoj će u ime Hrvatske govoriti potpredsjednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će analizirati izbore i pokušati da vidi šta bi članice EU i Unija mogle da učine u dijalogu sa institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem riješi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije