Ex -Yu

Plenković poručio, Hrvatska podržava BiH i Hrvate

Plenković poručio, Hrvatska podržava BiH i Hrvate
Plenković poručio, Hrvatska podržava BiH i Hrvate

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji sutra dolazi u dvodnevnu posjetu BiH, kao prvoj spoljnopolitičkoj destinaciji obećanoj još u predizbornoj kampanji, rekao je da će u BiH uputiti dvije ključne poruke, o podršci Hrvatske toj zemlji i podršci Hrvatima koji u njoj žive.

Plenković će tokom posjete u petak i subotu biti u Sarajevu, Mostaru i Kiseljaku, a sastaće se među ostalima s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH, te vjerskim čelnicima, s poglavarom Islamske zajednice u BiH Reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem i s Vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

"Odlazak u BiH je ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje. Ja sam jasno kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan za vladu RH", rekao je Plenković večeras gostujući u Dnevniku HRT-a.

Naglasio je da će u BiH uputiti dvije poruke, od kojih je prva da će "Hrvatska pomoći BiH da kvalitetno funkcioniše kao država i pomoći joj na putu u EU".

"Druga i najvažnija poruka je da će Hrvatska voditi računa o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg od konstitutivnih naroda po recentnom popisu, da njihova prava u budućim planovima i razmatranjima eventualnog novog ustavnog uređenja zemlje budu na najbolji mogući način zaštićena", dodao je hrvatski premijer.

(HRT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije