Ex -Yu

Plenković tužaka Srbiju, Bunjevci zahvalni Nikoliću

Plenković tužaka Srbiju, Bunjevci zahvalni Nikoliću
Plenković tužaka Srbiju, Bunjevci zahvalni Nikoliću

STRAZBUR - Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Evopskog parlamenta Andrej Plenković zatražio je na prvom jesenjem zasjedanju u Strazburu "zaštitu prava Hrvata u Srbiji, kojih prema popisu iz 2011. ima više od 57.000".

Plenković je u govoru podsjetio na nedavnu donaciju  predsjednika Srbije Tomislava Nikolića,  koji je predao udžbenike na ćirilici osnovcima   Bunjevcima u Subotici.

On tvrdi da je riječ o potezu koji predstavlja "kontinuitet politike razvodnjavanja hrvatskog korpusa, odnosno hrvatske manjine na teritoriju Srbije, koju srbijanska vlast provodi od početka devedesetih" i navodi da je takva politika neprihvatljiva.

Plenković je apelovao da Evropska komisija u procesu pregovora o pristupanju Srbije u EU insistira na poštivanju Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije iz 2004. te da to bude jedan od sastavnih elemenata za dalji put Srbije prema EU.

"Očekujemo da vidmo Hrvate zastupljene i predstavničkim tijelima Srbije te osiguravanje sredstva za njegovanje jezika, za obrazovanje, kao i za kulturu Hrvata u Srbiji", rekao je Plenković.

Međutim, vođstvo Bunjevačkoga nacionalnoga vijeća (BNV), koje zastupa dio Bunjevaca u Vojvodini  koji odbacuju bilo kakvu hrvatsku pripadnost, potvrđuje  da su udžbenici za bunjevački govor, koje im je donirao predsjednik Srbije, štampani  na ćirilici uz njihovu saglasnost. 

Predsjednik  BNV-a Suzana Kujundžić-Ostojić rekla je za Radioteleviziju Vojvodine da će djeca predmet "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" izučavati uz upotrebu ćiriličnog pisma u prvom i polovini drugog razreda.

"Naša djeca pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ne znaju latinicu. Onoga trenutka kada je počnu učiti (u drugom razredu) preći će na gradivo koje u udžbenicima napisano na latinici', navela je ona, objašnjavajući da je bunjevački govor izborni, a ne obavezni predmet.

"Neko je  divni ljudski  gest predsjednika države Nikolića htio da izvrne  u nešto sasvim drugo i zbog toga mi je jako žao. Za nas kao zajednicu od velike  je to  što smo poslije sto godina dobili udžbenike na našoj ikavici. 

Udžbenike smo s velikom mukom, trudom i zalaganjem sedam godina pripremali. Neko je prepoznao da mi kao nacionalno vijeće nemamo novca za njihovo štampanje  i zato je pomogao', izjavila je Suzana Kujundžić Ostojić. 

Bunjevci odbijaju da se izjasne kao Hrvati i ističu svoje autohtono porijeklo, dok jedan dio hrvatskih zvaničnika uporno insistira na tvrdnji da su Bunjevci "pod pritiskom" da se tako izjasne. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije