Ex -Yu

Plenković u Mostaru: Pomoći ćemo ustavno reformirati BiH na načelima federalizma

Plenković u Mostaru: Pomoći ćemo ustavno reformirati BiH na načelima federalizma
Plenković u Mostaru: Pomoći ćemo ustavno reformirati BiH na načelima federalizma

MOSTAR - Ravnopravnost Hrvata i evroatlanski put BiH vanjskopolitički je prioritet HDZ-a i nove hrvatske vlade sa mnom kao premijerom na čelu.rekao je danas u Mostaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju kandidata ove stranke u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Plenković je rekao kako su dva HDZ-a imali ključnu ulogu u kordiniranju aktivnosti i lobiranju zahvaljujući kojima je BiH početkom ove godine uspijela podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

- Posebno smatram važnim da je ta aplikacija podnesena u vrijeme predsjedavanja Predsjedništvom BiH dr Dragana Čovića, čime se pokazalo da su Hrvati predvodnici u euroaatlanskim integracijama BiH, kazao je Plenković.

Podsjetio je i sinnergijski učinak dviju stranaka i zasluge evrozastupnika HDZ-a u usvjaju Rezolicije Evropskog parlamenta koja zagovara ustavnu reformu BiH na načelima federalizma, decentralizacije, supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- Želimo pomoći u ustavnoj reformi kako bi se implementirala, ta načela, pomoći u obnovi gospodarstva i demografskoj obnovi, kako bi Hrvati ostali živjeti u svojoj domovini BiH, kao ravnopravan narod, kazao je Plenković.

Kao odgovoran političar ja jednako govorim i javno i na zatvorenim sastancima i moj stav je respekt i poštovanje prema susjednoj BiH, za razliku od nekih čiji rječnik je ispod razine krčme, kazao je Plenković, aludirajući na istup predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je za BiH rekao da je to "bih shit država".

Predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović zahvalio se Plenkoviću na svemu što je uradio ka zastupnik u Evropskom parlamentu i u pomoći da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Rekao je i kako HDZ, kad je riječ o izborima za Hrvatski sabor, nema alternativu u BiH, te obraćajući se Plenkoviću dodao: "budite uvjereni da će iz 11 izborne jedinice HDZ imati sva tri zastupnika". A onda , naglasio je, moramo raditi na tome da se za sljedeće izbore otvore konzularna predstavništva još barem u Srednjoj Bosni i Livnu, kako bi omogućili većem broju Hrvata- državljana Hrvatske glasovanje na hrvatskim izborima.

Čović je kazao kako na osnovu stalnih konakata sa Briselom vjeruje kako će BiH već do kraja mjeseca dobiti zeleno svjetlo od Evropske unije, odnosno pozitivnu ocjenu kredibilnosti podnesene aplikacije, nakon čega slijedi dostavljanje upitnika iz Brisela. Isto tako, očekujemo aktiviranja MAP-a do kraja godine, kazao je Čović. Naglasio je i kako vjeruje da će hrvatsko pitanje u BiH biti rješeno u naredne dvije godine.

Inače na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici uz vođu liste dr Božu Ljubića, na drugom je mjestu Željko Raguž, zatim dr Vjekoslav Jeleč, zatim Davor Čordaš aktualni ministar za raseljene i izbjegle u Vlade Republike Srpske i drugi.

( HMS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije