Ex -Yu

Počela bitka za potpuni krah Islamske države

Počela bitka za potpuni krah Islamske države
Foto: Ilustracija | Počela bitka za potpuni krah Islamske države

DEIR AL-ZOR - Mustafa Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF), na čijem su čelu kurdske jedinice i koje imaju podršku SAD, objavio da su u toku sporadični sukobi s pripadnicima Islamske države (ID) u selu Baguz, njihovom posljednjem djeliću teritorije na istoku Sirije.

AP prenosi da se oko 300 ekstremista, zajedno sa civilima za koje se vjeruje da su mahom članovi njihovih porodica, već više od nedjelju dana nalazi pod opsadom u šatorskom naselju u Baguzu.

Komandanti SDF tvrde da islamisti sprečavaju civile da napuste selo.

Bali je kazao da je cilj sporadične vatre sa položaja SDF to da se izvrši pritisak na islamiste kako bi dozvolili posljednjim civilima da napuste Baguz.

AP navodi da bi njegovim padom bila okonačana teritorijalna vlast ID u vidu samoproglašenog "kalifata" koji se u jednom trenutku prostirao na trećini površine i Sirije i Iraka.

"Reuters" je prenio da je Bali ranije najavio da će SDF pokušati da evakuišu preostale civile iz posljednje enklave ID na istoku Sirije, što je neophodni korak prije konačnog napada na džihadiste.

Bali je za "Reuters" kazao da će te snage pokušati da evakuišu više od 3.000 civila, koliko se procjenjuje da se i dalje nalazi u enklavi Baguz. Evakuacija je trebalo da bude okončana juče, ali niko od civila nije tada izašao.

"Ako uspijemo da evakuišemo sve civile, odmah ćemo donijeti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju", kazao je Bali.

AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obavještajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci ID koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak, gdje destabilizuju ionako već krhku bezbjednost u toj zemlji.

Navodi se da je na stotine, a vjerovatnije više od 1.000 islamista u posljednjih šest mjeseci prešlo neobezbjeđenu pustinjsku granicu u pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na sjeveru Iraka, gdje već ubijaju ljude, kidnapuju ih, postavljaju zasjede na putevima i reketiraju stanovništvo kao što su to činili i pri prvom usponu ID prije šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije