Ex -Yu

Počela konferencija "zapadnobalkanske šestorke"

Počela konferencija "zapadnobalkanske šestorke"
Počela konferencija "zapadnobalkanske šestorke"

BRISEL - U Briselu je u toku konferencija "zapadnobalkankse šestorke", a posvećena je saobraćajnoj integraciji regiona u zajedničku evropsku mrežu, a razgovaraće se o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.

"Počela konferencija. Ovi projekti će povezati ljude, kompanije će raditi zajedno. To će ojačati ekonomsku i političku stabilnost regiona", napisao je na svom Twitter nalogu Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.

Domaćini skupa su komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i komesarka EU za saobraćaj Violeta Bulc.

"Zapadni Balkan je od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja", poručila je uoči konferencije evropska komesarka za saobraćaj Bulcova.

Bulcova je ocijenila da je ova konferencija velika šansa da počnu da se rješavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.

U Hanovom kabinetu navode da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni prijedlozi projekata.

U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini-samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se  formira takozvano jezgro mreže zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.

Iako će konferencija biti veoma kratka i trajati svega nekoliko sati, u Hanovom kabinetu kažu da je veoma važno što će na kraju samita biti i zvanično potpisan sporazum o "jezgru mreže" sklopljen u Prištini.

Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz pretpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije