Ex -Yu

Počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića

Počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića
Počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA - U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici počelo je prvo saslušanje lidera Građanske incijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, osumnjičenih za ratne zločine i teško ubistvo.

Pred sudskim vijećem, osim Ivanovića, pojavili su se bivši načelnik MUP-a Srbije za region Kosovske Mitrovice Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

Prije početka današnjeg ročišta, portparol Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je novinarima da optuženi nakon prvog saslušanja imaju 30 dana da u pisanom obliku stave primjedbe ili zahtjeve za odbacivanje optužnice.

Ona kaže da će glavni pretres uslijediti nakon što sudija donese odluku u vezi sa primjedbama optuženih, te da postoji i mogućnost da optužnica bude odbačena.

Ivanovićev branilac advokat Nebojša Vlajić izjavio je juče Srni da je odbrana spremna i da sa nestrpljenjem očekuje da iznese dokaze i pred sudom dokaže da Ivanović nema nikakve veze sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Vlajić kaže da je današnje ročište pripremno i tehničke prirode, na kojem će biti pročitana optužnica.

"Ivanoviću će biti data mogućnost da se posle čitanja optužnice izjasni da li je kriv ili ne", rekao je Vlajić.

Današnjem ročištu prisustvuje rodbina optuženih, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima, pojedini gradonačelnici srpskih opština sa sjevera Kosova i veliki broj novinarskih ekipa.

Tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova podigao je prije nešto više od 10 dana optužnicu protiv Ivanovića i još četvorice Srba.

Jedan od okrivljenih tereti se za podsticanje na izvršenje ratnih zločina aprila 1999. godine, te da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih djela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine.

Troje ostalih okrivljenih terete se za krivična djela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju.

Vlada Srbije dala je garancije da će Ivanović, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Predpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici smatrao je da postoji rizik od bjekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svjedoke zbog čega mu nije dozvoljena odbrana sa slobode.

Ivanović je uhapšen 27. januara, a nakon više od mjesec dana provedenih u pritvoru u Prištini oko nedjelju dana je štrajkovao glađu zahtijevajući da bude premješten u zatvor u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice što se i dogodilo 12. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije