Ex -Yu

Počelo suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba

Počelo suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba
Počelo suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba

KOSOVSKA MITROVICA - Pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici danas je, čitanjem optužnice, počelo suđenje lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba, optuženih za ratne zločine, ubistva i pokušaje ubistva.

Sudskim vijećem predsjedava sudija Euleksa Roksana Komša.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je novinarima da će odbrana biti zasnovana na zakonu, a ne po sistemu "rekla-kazala", kao što je navedeno u optužnici.

Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića, rekao je da je optužnica, van svake sumnje, zasnovana na nepostojećim dokazima i da predstavlja direktnu potvrdu kršenja ljudskih prava optuženog Ivanovića i ostale četvorice Srba.

Optuženi se terete da su počinili neka od najtežih krivičnih djela 1999. i 2000. godine.

Ivanoviću je stavljeno na teret da je 1999. godine u regionu Kosovske Mitrovice počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Optužnicu protiv Ivanovića podnio je međunarodni tužilac Džonatan Ratel. Ukoliko sud prihvati navode optužnice, Ivanović bi mogao biti kažnjen od pet godina zatvora do doživotne robije.

Ostala četvorica Srba Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić, te Aleksandar Lazović optuženi su za ubistvo i pokušaj ubistva u Kosovskoj Mitrovici u periodu od kraja 1998. do završetka bombardovanja 1999. godine.

Na prvom pojavljivanju pred sudom sva petorica optuženih Srba izjasnila su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije