Ex -Yu

Počinje s radom Komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja

Počinje s radom Komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja
Foto: Ilustracija | Počinje s radom Komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja

BEOGRAD - Poslije odluke Narodne skupštine Srbije da se formira Komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja, napravljen je prvi korak. Predloženi su članovi tog tijela i, kako kažu, čim poslanici potvrde sastav, počeće da rade.

"Nakon konstituisanja Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja, održaćemo sastanak sa relevantnim institucijama", rekao je predsjednik komisije dr Darko Laketić. Prva lokacija koju će obići biće opština Vranje.

Za zamjenika predsjednika Komisije predložena je poslanica SNS Ivana Stojiljković. Iz iste partije u komisiji bi mogao da se nađe i Milovan Drecun. Iz redova SPS predložena je poslanica Danijela Stojadinović, iz DS Gordana Čomić. Kao predstavnik Dveri predložen je poslanik Dragan Vesović, a radikala Dubravko Bojić. Njih je predložio predsjednik Komisije dr Darko Laketić.

"Parlament je živo telo, sastoji se od različitih stranaka. Mislim da takav način rada i izbor članova odražavaju želju da se dođe do prave istine. Mislim da stranačko telo nije dobro. Očekujem različita mišljenja", rekao je Laketić gostujući u Dnevniku "Radio-televizije Srbije" i istakao da je važno da suštinski svi teže istini. 

Naglasio je da nije dugo čekao da iznese prijedlog sastava Komisije jer se već predugo čekalo.

"Dugo se čekalo, ta komisija je ranije trebalo da bude formirana, još u periodu prethodnih vlasti", istakao je Laketić.

Ukazuje da će nakon konstituisanja komisije biti održan sastanak sa svim predstavnicima relevantnih institucija. Zatim će ići na teren.

"Kao što sam rekao u parlamentu, slede obilazak i potvrđivanje lokacija", rekao je Laketić i istakao da će ići i na Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

Prva lokacija koju će obići biće opština Vranje i to devet lokacija koje su definisane kao kontaminirane.

Rok za podnošenje prvog izvještaja je 2020. godina. Komisija će raditi po uzoru na italijansku, koja je dokazala da su mnogi vojnici koji su boravili na KiM oboljeli od malignih bolesti.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije