Ex -Yu

Podignuta optužnica protiv Nadana Vidoševića

Podignuta optužnica protiv Nadana Vidoševića
Podignuta optužnica protiv Nadana Vidoševića

ZAGREB - Hrvatska kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je danas optužnica protiv nekadašnjeg dugogodišnjeg prvog čovjeka Hrvatske privredne komore Nadana Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz te ustanove i drugih koruptivnih nedjela.

Pored Vidoševića, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži saradnici - Zdenka Peternel i Josipa Miladinov, marketinški stručnjak Davor Komerički, vlasnik firmi preko kojih se izvlačio novac Igor Premilovac, savetnica za nekretnine Vesna Rodić, saradnica za finansije Komore J. M., trgovac umjetninama Jasna Marković Grubić i tadašnja članica Nadzornog odbora Kraša Jadranka Ivčić, prenosi Hina.

Istragu u Komori, nazvanu afera Remorker, najprije je započelo zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo, da bi je nakon povećanja broja osumnjičenih preuzeo Uskok.

Ime Remorker afera je dobila po češkoj firmi ključnog svjedoka Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga "opranog" u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Slučaj se počeo "odmotavati" nakon hapšenja Vidoševićeve saradnice Peternel u oktobru 2013, uz koju je zbog izvlačenja 35 miliona kuna iz Komore pritvoren i Komerički, koji je pušten iz Remetinca nakon dopune iskaza u kojem je s Remorkerom povezao upravo dugogodišnjeg predsjednika Komore.

Zajedno s Vidoševićem, nakon čijeg je hapšenja javnost saznala za

njegovu bogatu umjetničku zbirku, navodno najvredniju na Balkanu, krajem 2013. pritvorena je i bivša šefica Komorine Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipa Mladinov, a slučaj se u međuvremenu proširio i na HAC.

Ta grana afere Remorker nedavno je rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete, kao i njegovih najbližih saradnika iz resornog ministarstva i Hrvatskih autoputeva.

Vidoševićev krak istrage u slučaju Remorker više je puta proširivan, između ostalog i zbog sumnji da je Komoru oštetio nabavljajući umjetnine, ali i da je radio na štetu firme Kraš, u kojoj je do 2011. bio predsjednik Uprave.

U jednom od proširenja istraživana je i firma Piramida, zbog čega je uhapšen i Vidoševićev dugogodišnji prijatelj i navodni "mentor" Zvonimir Radić.

Tokom istrage blokirana mu je vredna imovina od umetničke zbirke do brojnih nekretnina, automobila i deonica.

Međutim, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak miliona kuna, za koliko je navodno oštetio Komoru, Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove porodice, a istražitelji su tvrdili da se ni njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod poreske uprave, zbog čega su posumnjali da je i ona ostvarena nezakonito.

Inače, Vidošević je bio predsjednik Hrvatske privredne komore 18 godina i upravo na toj poziciji uhapšen je 12. novembra 2013. zbog sumnje da je upleten u aferu Remorker, odnosno u izvlačenje novca iz Komore.

Vidošević je na ključnim političkim i privrednim funkcijama bio još od početka devedesetih, kada se kao mladi finansijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar, pa predsjednik Komore.

U javnosti je zapamćen i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata, koji je na izborima 2010. obećavao stabilnu i sigurnu Hrvatsku - državu rada i jednakih mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije