Ex -Yu

Podignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika Ustavnog suda Kosova

Podignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika Ustavnog suda Kosova
Podignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika Ustavnog suda Kosova

PRIŠTINA - Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Envera Hasanija, donedavnog predsednika Ustavnog suda Kosova, za krivično delo zloupotreba položaja koju je počinio dok je bio rektor Univerziteta u Prištini.

“Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini za krivično djelo zloupotreba na dužnosti, protiv optuženih Envera Hasanija, bivšeg rektora Univerziteta u Prištini, Hakifa Veliua bivšeg šefa Kancelarije za nabavku Univerziteta u Prištini i Alberta Rakipija, direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane”, saopšteno je iz Specijalng tužilaštva Kosova.

Prema optužnici, Enver Hasani, Hakif Veliu i Albert Rakipi su s ciljem nezakonitog pribavljanja koristi od Instituta za međunarodne studije u Tirani, falsifikovali originalni ugovor “Prevod knjiga sa engleskog na albanski jezik za potrebe Univerziteta u Prištini”.

Prema predhodnom sporazumu optuženi su izradili novi ugovor, u kome su iskoristitli isti broj protokola i isti datum originalnog ugovora, izmjenivši član 17. ugovora, tako da je umjesto cijene od 12,65 eura  za 1000 reči, ubačena cijena od 12,65 eura za 1.000 karaktera. Na taj način, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, optuženi su omogućili Institutu za međunarodne studije iz Tirane nezakonitu zaradu u vrednosti od 70.426,90 eura.

Optuženi Enver Hasani je falsifikovani ugovor 13. decembra 2008. poslao u Tiranu optuženom Albertu Rakipiju, koji ga je potpisao i pečatirao u ime Instituta. Koristeći falsifikovani ugovor optuženi Albert Rakipi, je 13. jula 2009, poslao je Univerzitetu u Prištini, račun za prevođenje knjiga izračunat prema “karakterima”, a ne prema riječima, u ukupnoj vrijednosti od 87.541,80 eura, a tu isplatu je odobrio optuženi Hakif Veliu.

Takođe, 2. decembra 2009. optuženi Albert Rakipi predao je Univerzitetu još jedan račun za prevođenje 11 knjiga, izračunat prema “karakterima”, u vrednosti od 299.488,75 eura, koji nije isplaćen i za koji Institut potražuje dug od Univerziteta.

Optužnicu je podigao domaći tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, koji je predložio sudu da se optuženi proglase krivima za izvršeno krivično i da se kazne po zakonu, a zatražio je i od Instituta za međunarodne studije iz Tirane da kompezuje Univerzitetu u Prištini štetu u vrednosti od 70.426,90 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije