Ex -Yu

Todorićima prijeti crvena potjernica Interpola?

Todorićima prijeti crvena potjernica Interpola?
Foto: Ilustracija | Todorićima prijeti crvena potjernica Interpola?

ZAGREB - Iz više izvora je dolazila informacija kako su Ivica Todorić i najmanje jedan od njegovih sinova u Londonu, dok se za trećeg osumnjičenika priča razmimoilazila – ili je u Londonu ili u Beogradu.

Ivica Todorić se oglasio juče ujutro putem svoga bloga, utvrdivši kako će biti dostupan pravosudnim organima. Pravna praksa je da se ljudima koje se traži zbog hapšenja tokom istrage neko vrijeme da se sami odazovu policiji.

U ovom slučaju, to znači da porodica Todorić, odnosno Ivica, Ivan i Ante, imaju još neko vrijeme da se sami predaju u neku od policijskih stanica. Ako su stvarno u Londonu, najbliža po dolasku bi im u tom slučaju bila Stanica aerodromske policije Pleso. Ukoliko se ne jave ili krenu zavlačiti, slijedi raspisivanje potjernicei/ili evropskog naloga za hapšenje, ako se smatra da su na teritoriju Evropske unije.

Doduše, tu je s Velikom Britanijom, kao vjerovatnom državom gdje se Todorići nalaze, ponešto problematično. Naime, britanski sudovi nerijetko imaju praksu ne odobravati evropske naloge za hapšenje. Tu onda na snagu stupa Interpolova takozvana crvena potjernica, na kojoj su ljudi koje članice tih država moraju uhapsiti. Todorićima bi tada kao bijeg od izručenja mogla poslužiti samo jedna stvar – da imaju dvojno britansko državljanstvo, piše Novi list.

Protiv osumnjičenih u slučaju "Agrokor" policija je podnijela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

"Sva uhapšena lica predata su upravniku pritvora i tokom jutra je podnesena krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu", saopštila je policija dok u tužilaštvu traju ispitivanja 12 osumnjičenih lica.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Antu i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju "Agrokor" osumnjičeni su i juče uhapšeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordija, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, LJerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u "Agrokoru", dok su Diskordija i Hrstić bili zaposleni u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly), koja je radila revizorske izvještaje za "Agrokor".

Prije podne u tužilaštvu su ispitani Kuštrak, Canjuga, Galić, Puljić, Lučić i Pandžić, a ispitivanja se nastavljaju i u popodnevnim časovima, prenose hrvatski mediji.

Ljubo Pavasović Visković, advokat Ivana Crnjca, rekao je novinarima da će kada počne ispitivanje znati šta se tačno njegovom branjeniku stavlja na teret.

"On vrlo vjerovatno neće iznositi odbranu, neće nikoga teretiti, biti pokajnik, niti nositi dokumentaciju", rekao je Visković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije