Ex -Yu

Pojavila se fotografija Gruevskog u Budimpešti

Pojavila se fotografija Gruevskog u Budimpešti
Foto: N.N. | Pojavila se fotografija Gruevskog u Budimpešti

SKOPLJE - Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi bivši makedonski premijer Nikola Gruevski kako šeta Budimpeštom, mjesec dana nakon što je napustio zemlju i ekspresno dobio azil u Mađarskoj, prenose makedonski mediji.

Kako navodi televizija Telma, i poslije mjesec dana niko nije preuzeo odgovornost za bjekstvo Gruevskog iz zemlje. Odgovornost funkcionera koji su to omogućili zatražilo je 14 nevladinih organizacija.

Građanska udruženja takođe su apelovala da se ne potkopava perspektiva evrointegracija Makedonije koja zavisi od vladavine prava.

Foto: makfax.com.mk
Foto: makfax.com.mk

TV Telma je ranije danas izvjestila da makedonska ministarka pravde Renata Deskoska očekuje da će se Mađarska kao država-članica Evropske unije voditi evropskim standardima i konvencijama kada bude odlučivala o zahtevu za ekstradiciju Gruevskog.

"Naše pravo je da zahtijevamo ekstradiciju i u skladu sa međunarodnim važećim dokumentima imamo pravo da dobijemo ekstradiciju", rekla je Deskoska.

Nikola Gruevski je napustio Makedoniju između 8. i 11. novembra. On je 9. novembra trebalo je da se javi u skopski zatvor Šutka na izdržavanje zatvorske kazne od dvije godine.

Nakon što su makedonske vlasti 12. novembra raspisale međunarodnu potjernicu, jer nisu uspjele da ga pronađu, Gruevski se oglasio na svom Facebook profilu tvrdeći da je u Mađarskoj zatražio azil kako bi se zaštitio od političkog progona u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije