Ex -Yu

Policajci pitaju Dačića: Zašto nemamo pancire

Policajci pitaju Dačića: Zašto nemamo pancire
Policajci pitaju Dačića: Zašto nemamo pancire

BEOGRAD - Povodom tragične smrti policajca Miroslava Stamenkovića, sindikat srpske policije pozvao je građane i policajce da upitaju premijera Ivicu Dačića, direktora policije i ostale policijske čelnike zašto policajci nemaju adekvatnu zaštitu, pancire i šljemove.

Sindikat srpske policije u pismu upućenom građanima, policiji i novinarima, upitao je dokle će se policajci protiv kriminalaca boriti hrabrošću, moralom i uz pomoć sreće, neopremljeni i neobučeni.

U pismu se navodi:

"Molimo sve predstavnike medija, da u ovom i sličnim slučajevima, kada policajci nezaštićeni ginu od strane kriminalaca, državne funkcionere i čelnike policije, na sahranama pitaju:

Zašto policajci u Srbiji ne zadužuju, kao ličnu opremu, lake pancirne prsluke kao prevenciju od napada hladnim i vatrenim oružjem, kao što je to slučaj u Grčkoj?

Zašto u svakom patrolnom vozilu policije, u prtljažniku nema dva teška pancira, šlema, naoružanje sa dugom cevima (puške)?

Šta je država konkretno učinila, od prethodnih ubistava policajaca do danas, u smislu prevencije i smanjenja smrtnosti na dužnosti? Da li je urađena analiza i koji je zaključak analize?

Da li ministar, direktor policije, načelnici uprava, osećaju odgovornost zbog toga što zaposleni ginu jer nemaju adekvatnu zaštitnu opremu ili su nedovoljno obučeni?

Da li su zakoni dovoljno dobri? Da li je potrebna izmena, kako bi se policajcu u postupanju dala prednost, a ne kriminalcu kao do sada?

Kada će promeniti retoriku prilikom držanja posmrtnih govora na sahranama? Kada će napokon reći šta su konkretno učinili da se smanje ubistva, umesto što daju obećanja ili ističu kako je posao policije težak i kako herojski ginemo za građane i narod?"

Na kraju otvorenog pisma, članovi sindikata upozoravaju da se u policiji ne može živjeti od obećanja jer se "u policiji od obećanja postaje mrtav heroj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije