Ex -Yu

Policija na prilazima i u krugu preduzeća "Zastava oružje"

Policija na prilazima i u krugu preduzeća "Zastava oružje"
Policija na prilazima i u krugu preduzeća "Zastava oružje"

BEOGRAD - U krugu fabrike "Zastava oružja" u Kragujevcu od jutros se nalaze pripadnici policije, a razlozi njihovog prisustva na ulazima i pred Upravnom zgradom za sada su nepoznati, prenose beogradski mediji.

Direktor fabrike Rade Gromović, koga je 20. decembra Nadzorni odbor razriješio dužnosti, rekao je da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.

U Samostalnom sindikatu, koji se protivi izboru novog rukovodstva, pretpostavljaju da je razlog ulaska policije upravo postavljenje novoizabranog rukovodstva.

"Jutros smo zatekli veliki broj pripadnika policije u fabrici iz nama nepoznatih razloga", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić i naveo da Samostalni sindikat smatra da u ovom trenutku fabrici oružja nije potrebna promjena rukovodstva jer bi, kako kaže, mogla da destabilizuje fabriku.

U sindikatu "Nezavisnost", koji podržava izbor novog rukovodstva, takođe, ne znaju zašto je policija u fabrici. "Da li su ovde preventivno, ili zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata, nemamo saznanja", rekao je predsjednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Janković.

Nadzorni odbor je u subotu, 20. decembra, za direktorka fabrike imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Na toj sjednici, funkcije su razriješeni generalni direktor fabrike Rade Gromović, kao i izvršni direktor Zoran Vučković.

Radnici upali u upravnu zgradu

Radnici fabrike "Zastava oružje" u Kragujevcu danas su probili fabričku kapiju i ušli u salu za sastanke Upravne zgrade, pred kojom od jutros dežuraju pripadnici policije.

Radnici traže sastanak sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem, od kojeg očekuju da im kaže "u kom smjeru ide fabrika oružja", prenose beogradski mediji.

"Hoćemo od ministra da čujemo planove o budućnosti fabrike i tražimo odgovor koja je to politika dala nalog da policija jutros uđe u fabriku oružja", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić.

On je javno upitao da li je policija u "Zastavu" ušla da je "brani od radnika, koji su se godinama trudili da je zaštite od neodgovornih političara".

Ilić je naveo i da očekuju da u fabriku stignu članovi i predsjednik Nadzornog odbora, kao i da sindikat ima saznanja da će biti smijenjeni i svi članovi nadzornih obora u fabrikama namjenske industrije.

On je podsjetio da je Nadzorni odbor fabrike u subotu, 20. decembra, razriješio rukovodstvo i za direktora imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Ilić je ponovio stav Samostalnog sindikata da bi smjena menadžmenta fabrike, do koje je došlo u subotu, "mogla da uruši fabriku oružja".

"Nismo ovde da branimo rukovodstvo, već da branimo fabriku. Uz uvažavanje novog direktora, mi nismo videli njegov plan za upravljanje fabrikom", rekao je Ilić.

Pripadnici policije od jutros dežuraju na prilazima fabrike oružja "Zastava" i raspoređeni su u fabričkom krugu, a još nema zvanične informacije ko je naložio njihovo prisustvo.

Direktor preduzeća Rade Gromović, koga je u subotu Nadzorni odbor razriješio dužnosti, ranije danas je rekao da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije