Ex -Yu

Policija se oglasila o napadu na mladog Srbina u Vukovaru

Policija se oglasila o napadu na mladog Srbina u Vukovaru
Foto: Ilustracija | Policija se oglasila o napadu na mladog Srbina u Vukovaru

"Saznanja iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja u vezi s fizičkim sukobom koji se dogodio u Vukovaru u srijedu i u kojem je sudjelovalo više maloljetnih osoba od kojih je jedna lakše ozlijeđena upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih skupina", saopštila je vukovarsko-srijemska policija, komentarišući napad na mladog Srbina koji se dogodio prije nekoliko dana, a za koji su pojedini hrvatski mediji naveli da se dogodio zbog srpskog jezika.

Policija navodi kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su učestvovala dva pripadnika jedne navijačke grupe naspram tri pripadnika druge uslijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše povrijeđen.

"Policija sve radnje poduzima u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom", poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Mediji nezvanično javljaju da je u srijedu na autobuskoj stanici u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo takođe maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, prilikom čega su mu nanijeli tjelesne povrede.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s atmosferom koja se stvorila u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio da je u Hrvatskoj na djelu "puzajuća velikosrpske agresija" kojoj je Vukovar "epicentar".

Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na fudbalskoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna. Takođe je na gradskim web stranicama objavio snimak na kojem se to vidi.

Milaković: Motiv za napad ne znamo

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpskog naroda Srđan Milaković (DSS) izjavio je da je zabrinjavajuće što se fizički sukob dogodio u vrijeme "tenzija" do kojih je došlo u Vukovaru nakon medijskog nastupa gradonačelnika Penave i njegovog spominjanja vukovarske Tehničke škole u "negativnom kontekstu".

"Motive za napad ne znamo, ali je očigledno je da Penavin istup naišao na odjek. Vidimo gdje nas to može odvesti i mislim da je krajnje vrijeme da stanemo na loptu, a odgovornost za to je prvenstveno na vukovarskom gradonačelniku", kazao je Milaković.

Sličnog su mišljenja i u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) iz koje upućuju na izjavu saborskog poslanika SDSS-a Dragane Jeckov koja je za stranački web portal izjavila da je "napad na učenika srpske nacionalnosti posljedica politike koju vodi Ivan Penava".

"Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog djelovanja. Ono što se dogodilo duboko me pogodilo. Penava uporno ignoriše trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je fudbalska utakmica postala obrazac ponašanja. Na fudbalskim igralištima imali smo priliku svašta čuti, pa i skandiranja 'Za dom spremni' ili 'Ubij Srbina', pa se nekad na njih reagovalo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Penava nije vidio tu djecu na igralištu", kazala je Jeckov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije