Ex -Yu

Politika: Smjene Vulina i Vukosavljevića u januaru?

Politika: Smjene Vulina i Vukosavljevića u januaru?
Foto: Ilustracija | Politika: Smjene Vulina i Vukosavljevića u januaru?

BEOGRAD - Eventualne promjene u Vladi Srbije neće biti dogovarane putem medija, rekli su za "Politiku" u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

"Predsjednica Vlade Srbije vrlo pažljivo sluša i prati komentare u javnosti. Ali odluke neće donositi pod pritiskom", naveli su u kabinetu premijerke za taj list.

U nezvaničnim najavama, kako prenosi "Politika", pominju se i dva konkretna imena ministara koji bi mogli da budu smjenjeni, a to su navodno, ministri odbrane Aleksandar Vulin i kulture Vladan Vukosavljević.

Kako navodi list, smjena Vukosavljevića pominjana je prije nekoliko mjeseci. Dio medija pisao je o tome da će u vladu Ane Brnabić biti izabran novi ministar kulture.

I onda kao i sada navodi se da ministar "nije ostavio utisak", prenosi "Politika".

Ministar odbrane "pod lupom" je nakon pisanja portala "KRIK" u vezi sa stanom koji je kupio prije pet godina, navodi "Politika".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je Vulin kupio stan vrijedan 200.000 evra od novca koji je navodno njegova supruga pozajmila od svoje tetke iz Kanade.

KRIK tvrdi da ministar ne može da dokaže porjeklo novca, da Vulinovi prijavljeni prihodi nisu dovoljni za kupovinu stana te vrijednosti, kao i da ne postoje podaci o unošenju te količine novca u zemlju.

Kako navode, zbog sumnje da je počinio krivično djelo Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Vulina tužilaštvu, koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak.

"Agencija je izveštaj čuvala u tajnosti. Tek nakon žalbe upućene povjereniku Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije, dospio je u ruke novinara KRIK-a i sada – javnosti", piše KRIK.

KRIK ističe da je postupak nakon što je izvještaj Agencije stigao u Tužilaštvo za organizovani kriminal bio “u fioci” skoro dvije godine jer je, kako je kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahtjeve.

Početkom jula Tužilaštvo za organizovani kriminal okončalo je slučaj i saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti, a slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je provjeravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije