Ex -Yu

Pomoć dijaspore stigla na Kosovo

Pomoć dijaspore stigla na Kosovo
Pomoć dijaspore stigla na Kosovo

NjUJORK, GRAČANICA - Organizacija srpske dijaspore "28. jun" je danas saopštila da je humanitarna pomoć vrijedna 1,5 miliona dolara stigla u Gračanicu i da je uspješno završena svjetska kampanja "Boj za Kosovo".

Kontejner dimenzija 12 metara i 4,95 tona sadrži 3.000 pojedinačnih artikala, navodi se u zajedničkom saopštenju te organizacije i Doma zdravlja Gračanica.

"Roba se nalazi na Kosovu i u toku je procesovanje na carini u skladu sa standardnom procedurom", izjavio je direktor Zdravstvene i društvene zaštite Bojan Todorović.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović je naglasio da mu je prioritet nadgledanje bezbjedne dostave humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna i pozvao je predsjednika "28. juna" Filipa Filipija da posjeti Gračanicu.

Zdravstvene ustanove u Gračanici su odgovorne za pružanje medicinske pomoći za 40.000 Srba koji žive u izolovanim enklavama južno od rijeke Ibar.

Ova inicijativa je za devet mjeseci spojila srpske zajednice širom 30 zemalja i 80 gradova u zajedničkom cilju slanja humanitarne pomoći u otadžbinu.

Dom zdravlja Gračanica je na internet stranici zahvalio "28. junu" za donaciju lijekova, medicinske opreme, hirurškog materijala i odjeće u vrijednosti 1,5 miliona dolara, namijenjenu toj zdravstvenoj ustanovi, kao i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u toj humanitarnoj akciji.

Ohrabreni uspjehom kampanje "Boj za Kosovo", "28. jun" je izabrao srpski praznik Vidovdan da objavi ambiciozniji projekat - "Srpske Zemlje, Srpski Rod“.

Cilj nove inicijative je sakupljanje i slanje pet miliona dolara humanitarne pomoći Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Krajini, u okviru koje će tri kontejnera od kojih je svaki vrijedan 1,5 miliona dolara biti poslati u Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Dječije bolnice i skloništa za izbjeglice su glavni kandidati za prijem humanitarne pomoći u Srbiji i Republici Srpskoj, dok su zdravstvene ustanove u regionima gdje je većina populacije deklarisana kao srpska mogući kandidati u Crnoj Gori.

Dodatna pomoć u vrijednosti od 500.000 dolara će biti poslata Srbima na sjeveru Kosova i u Krajini.

Obimno anketiranje je obavljeno kako bi se utvrdio najbolji način da se aktivira dijaspora i humanitarne manifestacije za prikupljanje pomoći se planiraju u više od 100 gradova širom svijeta.

Donacijama su doprinijeli i brojni sportisti iz Srbije, poznate ličnosti i kompanije.

"Nadamo se da će Srbi širom svijeta prepoznati ovo što '28. jun' radi kao nešto što je zaista posebno i da ovakvi slučajevi i humanitarne akcije zaslužuju njihovu podršku", rekao je Filipi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije