Ex -Yu

Ponovo odgođena rehabilitacija Draže Mihailovića

Ponovo odgođena rehabilitacija Draže Mihailovića
Ponovo odgođena rehabilitacija Draže Mihailovića

BEOGRAD - Nastavak procesa za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića opet je odgođen u Višem sudu u Beogradu, i to na neodređeno vrijeme, zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.

Ročište je odgođeno, jer je pretohdni predsjednik Sudskog vijeća izabran za sudiju Višeg suda, dok je njegov nasljednik najavio je da će sljedeće ročište biti zakazano u roku od dva mjeseca pisanim putem.

Punomoćnik predlagača rehabilitacije Oliver Antić najavio je danas da će njegova završna riječ trajati minimum dva časa, prenijeli su beogradski mediji.

Ovaj višegodišnji proces je u završnoj fazi, pa bi na narednom ročištu moglo da se očekuje zaključenje rasprave, a potom i odluka o rehabilitaciji Mihailovića.

Zahtjevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Oni tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije vidio svog advokata do početka suđenja, kao i da nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred proces.

Mihailović je strijeljan u Beogradu, a posebna komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je to urađeno.

Zbog nedostatka drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, Prvi osnovni suda u Beogradu je prošle godine kao datum smrti utvrdio 17. jul 1946. godine, pošto je tog datuma strijeljan. Mihailović nema grob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije