Ex -Yu

Pontonski most do Pelješca?

Pontonski most do Pelješca?
Pontonski most do Pelješca?

ZAGREB - Američki preduzetnik i direktor kompanije "Adriatik grup" DŽejms Prajs Čak sa zagrebačkim arhitektom Majom Bručić plasirao je ideju o gradnji pontonskog mosta prema poluostrvu Pelješac.

Bručićeva ističe da bi ovo rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s Hrvatskom moglo biti realizovano za samo devet mjeseci, odnosno do juna sljedeće godine, mjesec dana prije ulaska Hrvatske u EU i roka do kojeg mora biti osigurana teritorijalna povezanost.

Autori naglašavaju da je riječ o isplativoj investiciji koja je vrijedna 36 miliona evra, piše "Slobodna Dalmacija".

Pošto je prije petnaestak dana EU sufinansirala jedan projekat mostogradnje u Mađarskoj u iznosu od 22 miliona evra, odnosno 20 odsto investicije, tako bi i Hrvatska mogla da računa na taj procenat, istakao je američki preduzetnik koji je projekat ovih dana dostavio ministru saobraćaja Siniši Hajdašu Dončiću te "Hrvatskim cestama".

Lokacija je idealna za plutajući most, jer je tlo meko, nema velikih talasa, kao ni razlika između plime i oseke, a ni jakih struja.

Most bi na jednom dijelu bio izdignut i stalno bi omogućavao plovidbu malim brodicama kakve danas i plove prema Neumu, dok bi  prolaz za veće brodove bio osiguran otvaranjem jednog dijela mosta po potrebi, pa BiH ne bi imala pravnu osnovu za ometanje izgradnje.

Ukoliko bude prihvaćen projekat bio bi to najduži plutajući most u Evropi u kojoj sad primat u tome drži Norveška, prelazak preko mosta koštao bi 40 kuna /5,33 evra/ uz dnevni kapacitet od 42.000 vozila.

Uz odgovarajuće uslove za upravljanje koncesijom, projekat bi u potpunosti mogli da finansiraju privatni ulagači, bez ulaganja iz državnog budžeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije