Ex -Yu

Porodica Zec četvrt vijeka čeka pravdu

Porodica Zec četvrt vijeka čeka pravdu
Porodica Zec četvrt vijeka čeka pravdu

ZAGREB, BANJALUKA - Mnogo je onih koji na ovaj datum pozovu, ali ja se ne oglašavam jer ne postoji nijedan razlog za to, niti to može bilo šta promijeniti, tako je juče na telefonski poziv "Nezavisnih" reagovao Dušan Zec, povodom 25. godišnjice od svirepog ubistva njegovih roditelja i starije sestre u Zagrebu.

S Gordanom, drugom sestrom, 7. decembra 1991. godine Dušan je sačuvao život, ali su ovo dvoje maloljetnika istog datuma izgubili sve ostalo. U njihovu porodičnu kuću u Poljaničkoj ulici u Zagrebu te je noći ušlo pet pripadnika rezervnog sastava policije pod komandom Tomislava Merčepa. Iako su tvrdili da hapse Mihajla Zeca, imućnog privrednika, zbog navodnih veza s krajiškim Srbima, u dvorištu su ga ubili, a suprugu Mariju i 12-godišnju Aleksandru odvezli na Sljeme, pucali im u potiljak i bacili ih u jamu za smeće.

Dušan i Gordana, preživjeli potomci, ne oglašavaju se za javnost, a predstavnici Srba u Hrvatskoj su juče još jednom istakli da pravda nije zadovoljena.

"Hrvatska treba da učini sve da se zločin ovakvih razmjera nikada i nikome ne ponovi. Mnogi, a posebno preživjeli danas nemaju satisfakciju pravde, jer nagodba kojom je država riješila slučaj, odnosno finansijsko obeštećenje, ne može biti način djelovanja i zadovoljenja pravde", naglasio je za "Nezavisne" Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

On se sa članovima NVO u Hrvatskoj poklonio žrtvama ovog zločina.

Siniša Rimac, Muhib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović pred istražnim sudijom su priznali zločin, bez prisustva advokata, pa je i priznanje proglašeno nevažećim.

"Hrvatski sud nije prihvatio ni iskaze svjedoka koji su vidjeli da je Siniša Rimac ubio Mihajla, a nije uzeo u obzir ni forenzičku ekspertizu kombija, kojom je dokazano da su u njemu vožene Marija i Aleksandra. Oni koji su počinili krivično djelo kasnije su oslobođeni. U međuvremenu, nekoliko ih je umrlo i to se više ne može ponoviti", rekao je Ante Nobilo, advokat porodice Zec.

Istraga je kasnije utvrdila da je Siniša Rimac, nakon ubistva Mihajla, zatražio da maloljetna Aleksandra ne bude ubijena, ali da su svi drugi bili protiv, jer je djevojčica vidjela pogubljenje roditelja.

Gordanu i Dušana Zeca, djecu koja su se sakrila od "merčepovaca", nakon zbrinjavanja u kasarni JNA baka Bosa othranila je u Banjaluci.

"Odmah je bilo jasno ko je odgovoran i ti koji su odgovorni nisu kažnjeni. Ljudi koji su učestvovali u tom ubistvu naknadno su dobili odlikovanja hrvatske države. Treći razlog zbog čega je zločin nad porodicom Zec postao paradigmatičan jeste što je on trebalo da pokaže najgoru stranu rata", kaže Žarko Puhovski, bivši predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora.

Eugen Jakovčić, koji se s Antifašističkom ligom RH juče poklonio žrtvama, porodici Zec, naveo je da hrvatsko pravosuđe nije imalo snage procesuirati ovaj slučaj, a hrvatska politika nema snage komemorisati ga.

Za zločine u Pakračkoj Poljani Rimac je osuđen, zatim pomilovan i penzionisan kao pukovnik hrvatske vojske, te je nosilac osam hrvatskih vojnih odlikovanja. Suljić je osuđen 2005. na 12 godina zatvora za ubistvo NN lica u Pakračkoj Poljani. Umro je 2006. godine.

Merčep je optužen zbog ubistvo porodice Zec, a iako je negirao krivicu, nepravosnažno je osuđen na pet godina zatvora. Županijski sud u Zagrebu proglasio je Merčepa krivim jer na području Zagreba i Pakračke Poljane nije spriječio pljačke, zlostavljanja, mučenja i ubistva civila Srba.

HRT: Tragedija medijski prenapuhana

U jučerašnjem "TV kalendaru", jednoj od najdugovječnijih emisija HRT-a, objavljen je prilog o tragičnom stradanju porodice Zec.

Iako u prilogu naglašavaju kako je slučaj, zbog tromog pravosuđa, nanio veliku štetu Hrvatskoj, urednici "TV kalendara" kažu kako je cijela tragedija "medijski prenapuhana".

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još više od 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao", rečeno je u "TV kalendaru". (Agencije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije