Ex -Yu

Poruka Palaua: Dođite kod nas da plivate sa ajkulama

Poruka Palaua: Dođite kod nas da plivate sa ajkulama
Foto: Tanjug | Poruka Palaua: Dođite kod nas da plivate sa ajkulama

BEOGRAD - Poslije nekoliko dana diplomatske igre, Republika Palau zvanično je suspendovala odluku o priznanju Kosova, a u Ministarstvu spoljnih poslova kažu - nije poslednja.

A iako je predsjedavajuća Ekvatorijalna Gvineja uvrstila Kosovo na dnevni red naredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN, zbog protivljenja Zapada, još je neizvjesno hoće li Kosovo biti tema 7. februara u Njujorku.

"Dođite u naš dio sveta, da plivate sa ajkulama, one su u našem vodama vegeterijanci, ne napadaju ljude, kao u Kaliforniji", poručio je predsjednik Republike Palau Tomi Esang Remengeso.

Palau je 13. država za koju Kosovo od danas nije nezavisno.

Tačno deceniju od priznavanja Kosova, Palau se, stoji u diplomatskoj noti, odlučio na preispitivanje, podržavanje dijalog Beograda i Prištine, a ne definisanja statusa i suspendovanje svih prethodnih odluka i izjava u vezi sa Kosovom.

"Imali smo jako malo informacija o pravoj situaciji u ovom dijelu svijeta, tako da je Kosovo priznato, a da moji prethodnici vjerujem nisu najbolje razumjeli da je vama potreban miran dijalog i mirno razumjevanje. U svakom slučaju mi ne bismo voljeli da takvu situaciju imamo u našem dvorištu, zato prvo dijalog prije nego što svijet donese odluke za sve nas. Ubuduće ćemo djelovati u skladu sa našom trenutnom pozicijom", objasnio je Remengeso.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ubijeđen je da Palau nije posljednji u nizu.

Diplomate se slažu da se polako kruni većina koju je Kosovo imalo neposredno poslije velikog talasa priznanja, ali srpska diplomatija ne smije da se uspava.

Predsjednik Palaua, prvi čovjek te male pacifičke ostrvske države koji je došao u Srbiju, dobio je veliko hvala za ovu odluku i na Andrićevom vencu.

(Prva TV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije