Ex -Yu

Posjeta Merkelove s ciljem popuštanja nezavisnom Kosovu

Posjeta Merkelove s ciljem popuštanja nezavisnom Kosovu
Posjeta Merkelove s ciljem popuštanja nezavisnom Kosovu

BEOGRAD - Glavni cilj posjete njemačkog kancelara Angele Merkel u srijedu, 8. jula, Srbiji biće da obezbijedi kooperativnost u zaokruživanju nezavisnosti Kosova, tvrde sagovornici ruske agencije "Sputnjik".

Predsjednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić očekuje da će doći do nastavka pritisaka na Beograd da još dalje spusti svoju crvenu liniju prema pitanju zajednice srpskih opština.

"Nedavno se Merkelova susrela i sa kosovskim zvaničnicima, ali bez obzira što se pričalo o nekim uslovima postavljenim Prištini, mislim da Priština i Berlin i te kako dobro sarađuju i koordiniraju svoje poteze", rekao je Mitić.

On je istakao da su svi ti potezi koordinisani zajedno sa Briselom i Vašingtonom s ciljem da Beograd dalje popusti.

"Zajednica srpskih opština je sama po sebi dovoljno problematičan kompromis, ako se podsetimo šta je cilj briselskog sporazuma. A, to je zaokruživanje, praktično formalno-pravno, kosovske nezavisnosti", napominje Mitić.

On je naglasio da je u ovom trenutku za Berlin važno da bude završena priča o zajednici srpskih opština, s tim ciljem da se od te strukture napravi nešto što bi zaista bila neka prilično isprazna ljuštura, bez suštinskih nadležnosti.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović tvrdi da posjeta Merkelove važna, prije svega, za aktuelnu vlast, upravo zbog sjećanja i asocijacije na prethodnu posjetu Merkelove - koja je prema mnogim mišljenjima, u velikoj mjeri koštala vlasti Borisa Tadića, s obzirom da nije bio dovoljno kooperativan, nije izašao dovoljno u susret zahtjevima njemačke kancelarke.

"Glavni pritisak biće da se, ipak, pre jeseni potpiše neki sporazum sa Prištinom. Već vidimo najave u medijima kako je sporazum nadohvat ruke, kako razlike nisu velike i kako bi bila prava šteta da se čeka jesen kad je, eto, skoro već sve dogovoreno", zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije