Ex -Yu

Potjernica za Marovićem ako se ne vrati u Crnu Goru

Potjernica za Marovićem ako se ne vrati u Crnu Goru
Potjernica za Marovićem ako se ne vrati u Crnu Goru

PODGORICA - Za Svetozarom Marovićem, koji je napustio Crnu Goru i otišao na liječenje u Švajcarsku, bila bi raspisana međunarodna potjernica u slučaju da se ne vrati u zemlju, izjavio je crnogorski specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

"Ukoliko se ne vrati i ne pojavi u sudu kada bude zakazano odlučivanje u vezi sa sporazumom o priznanju krivice ili se ne odazove po dostavljanju optužnice i zakazivanju glavnog pretresa sud bi izdao naredbu za privođenje i međunarodnu potjernicu", objasnio je Katnić.

Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović pušten je 17. maja iz šestomjesečnog pritvora nakon što se nagodio sa državnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Dan poslije izlaska iz spuškog zatvora Marović je napustio Crnu Goru.

Katnić je objasnio da su priznavanjem krivice prestali razlozi za zadržavanjem Marovića u pritvoru i da je on trenutno slobodan čovjek.

On je naveo da je u Marovićevom slučaju tužilaštvu odgovaralo da se sklopi sporazum, koji je poslat Višem sudu na razmatranje, posebno zbog činjenice da je znao preduzeća, odnosno pravna lica, posredstvom kojih su pronevjerene značajne količine novca.

Katnić je rekao da je potpisivanjem prvog sporazuma Marović priznao da je na čelu kriminalne grupe, te da je samo riječ o predmetima tržnog centra "Plaza", kao i plato na plaži Jaz i Prijevor.

"Ima onih koji namjerno izvrću činjenice. Govori se o 50.000, a zapravo je riječ o 45 miliona evra", naglasio je Katnić.

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović rekao je da je za djela za koja je Marović optužen predviđena kazna od dvije do deset godina zatvora, ali da je u praksi veoma malo izrečenih kazni koje su blizu maksimalnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije