Ex -Yu

Potop u Herceg Novom, šetalište u Kotoru pod vodom

Potop u Herceg Novom, šetalište u Kotoru pod vodom
Foto: Vijesti.me | Potop u Herceg Novom, šetalište u Kotoru pod vodom

HERCEG NOVI - U opštini Herceg Novi od ponoći do podne palo je 132 litra kiše po metru kvadratnom, blokirani su odvodi i kanali, poplavljene su mnoge kuće i privredni objekti, javlja "Radio Jadran".

Padavine uzrokuju i obrušavanje kamenja na kolovoze, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja. Na terenu su nadležne službe koje pomažu u saniranju posljedica nevremena.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović izjavio je da iz svih naselja duž rivijere stalno stižu pozivi, a da je najteže u Zelenici i Bijeloj.

"Poplavila je škola Orjenski bataljon, zgrade oko Brodogradilišta, te zgrade solidarnosti", rekao je on i dodao da je poplavio, između ostalih, hotel "Palmon bej" u Igalu.

Direktor Osnovne škole "Orjenski bataljon" Jarmila Radović rekla je da su poplavile tri učionice i kino-sala, te da je nastava u popodnevnoj smjeni skraćena je na dva časa.

Direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina kaže da u Gradskoj luci za sada nema štete, da su svi brodovi na vezovima.

"Jedini problem je visoki plimni talas koji ometa eventualno uplovlovljavanje", dodao je on.

Vodostaj rijeke Sutorine je izuzetno visok, gotovo do mosta u blizini stadiona "Solila", a nekoliko barki je potopljeno.

Kako javljaju Vijesti.me, i šetalište u Kotoru je pod vodom.

Zbog poplava koje je izazvalo jako nevrijeme evakuisana su djeca i nastavno osoblje škole u Radanovićima kod Kotora, rekao je član kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić.

On je naveo da je nevrijeme pogodilo Radanoviće i Dobrotu oko 8.00 časova, te da je najugroženija bila škola u kojoj je voda dostigla pola metra.

"Pripadnici Službe zaštite i spašavanja evakuisali su djecu iz škole, koja je bila okružena vodom. Zajedno sa vatrogascima, pripadnicima dobrovoljnog društva iz Perasta, komunalnom policijom i ispostavom policije uspjeli smo da evakuišmo svu djecu i nastavnike na bezbjednu lokaciju", rekao je Mandić.

On je dodao da je su u Kotoru najugroženija područja Radanovića i Industrijske zone, gdje je voda ušla u pojedine stambene i poslovne prostore, prenose lokalni mediji.

Mandić je naveo da je Služba zaštite i spašavanja Kotora od jutros imala 30 intervencija.

"Ovo je veoma težak dana za Službu i uspjeli smo intervencijama da odgovorimo na skoro sve probleme", zaključio je Mandić.

Evropska mreža meteoroloških servisa objavila je za danas crveni alarm za teritoriju srednje i južne Crne Gore, (to jest Crnogorskom primorju od Herceg Novog do Ulcinja), koji je upaljen zbog obilnih kiša koji se očekuju na tom dijelu Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije