Ex -Yu

Potpuna obustava nastave u Srbiji

Potpuna obustava nastave u Srbiji
Potpuna obustava nastave u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiji će prosvjetni radnici sutra radikalizovati štrajk tako što će potpuno obustaviti rad i neće držati časove, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvjete najavili su da će protest u Beogradu početi u 12.05 časova okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a zatim će uslijediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvjete - prenijeli su beogradski mediji. 

Sindikati očekuju da nastava neće biti održana u oko 1.000 škola u Srbiji i ističu da ne odustaju od najvažnijeg zahtjeva da prosvjeta bude izuzeta od smanjenja plata u javnom sektoru, koje je već počelo, i da budu uvedeni platni razredi.

Prosvjetni radnici štrajkuju od 17. novembra, od kada se u većini škola nastava odvija skraćeno.

Sindikati su se odlučili za radikalizaciju štrajka, jer smatraju da su pregovori sa Ministarstvom prosvjete o štrajkačkim zahtjevima zapali u "ćorsokak".

Rad će biti potpuno obustavljen samo sutra, a poslije toga nastava će se održavati u trajanju od pola sata.

Sindikati prosvjete planiraju i da tokom sedmice donesu odluku da se prvo polugodište ne završi i đacima zvanično ne verfikuje postignuti uspjeh, ali će učenici biti upoznati sa zaključenim ocjenama. 

Za sada nije poznato da li to znači da će biti odgođen početak drugog polugodišta. 

Proteste organizuju Unija sindikata prosvjetnih radnika i još tri sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosvjeti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost".

Srpski zakonski propisi u slučaju štrajka ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama, nego je potrebno obezbijediti minimum nastavnog procesa, odnosno čas u trajanju od 30 minuta. 

Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole, ne obezbijede minimum procesa rada, direktor škole pokreće disciplinski postupak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije