Ex -Yu

Požarevac: Pronađena mrtva beba u ćeliji, osuđenica pokušala da se ubije

Požarevac: Pronađena mrtva beba u ćeliji, osuđenica pokušala da se ubije
Požarevac: Pronađena mrtva beba u ćeliji, osuđenica pokušala da se ubije

POŽAREVAC - Ispod kreveta osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, Zlate Stanimirović (38) iz Niša, policija je pronašla beživotno tijelo novorođenčeta, poslije njenog neuspjelog pokušaja samoubistva. Pretraga ćelije ove osuđenice obavljena je nakon što joj je u Opštoj bolnici ukazana ljekarska pomoć, jer je u stanju nervnog rastrojstva pokušala da se ubije, što je potvrđeno i u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde.

- Osuđenica je žiletom pokušala sebi da prereže vrat u srijedu uveče, oko 20,30 sati, nakon čega je prebačena u gradsku bolnicu. Tamo su joj sanirane površinske rane, koje su bile lakše prirode, pa je iste večeri vraćena nazad u zatvor - rekla je za Novosti Zorana Vučević, portparol Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Ona je navela da je iste večeri, pregledom ćelije osuđenice, ispod kreveta pronađeno beživotno tijelo novorođenčeta, uvijeno u najlon kesu. Osnovno javno tužilaštvo naložilo je obdukciju tijela, kako bi se utvrdilo da li je dijete rođeno mrtvo ili je ubijeno.

Kako smo saznali u istrazi, ukoliko se dokaže da je osuđenica usmrtila svoje tek rođeno dijete, njoj bi pretila kazna do pet godina zatvora. Riječ je o blažoj kazni, jer se kao olakšavajuća okolonost uzima stanje smanjene uračunljivosti kod porodilja. Zbog uvažavanja ovakvog stanja, ovo krivično dijelo tretira se kao privilegovano ubistvo.

Prema nezvaničnim informacijama, Zlata Stanimirović izdržava trogodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Inače, ženski zatvor u Požarevcujedini je zatvor za žene u Srbiji i u njemu kaznu trenutno izdržava oko 250 osuđenica. Ukoliko se desi da se neka od osuđenica porodi tokom izdržavanja kazne, dijete sa njom ostaje dok ne navrši dvije godine života, a onda se daje na brigu njenoj porodici ili hraniteljima.

CENTAR GRADA

Za razliku od muškog zatvora "Zabela", koji se nalazi u istoimenom naselju sedam kilometara izvan grada, ženski zatvor je u samom centru Požarevca, preko puta glavne autobuske stanice. Prolaznicima skreće pažnju po tome što je opasan visokim zidovima, kao i obezbjeđenjem kod ulazne kapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije