Ex -Yu

Poznati prvi preliminarni rezultati izbora u Srbiji: SNS 56,2 %, cenzus za DS, SPS i SRS

Poznati prvi preliminarni rezultati izbora u Srbiji: SNS 56,2 %, cenzus za DS, SPS i SRS
Poznati prvi preliminarni rezultati izbora u Srbiji: SNS 56,2 %, cenzus za DS, SPS i SRS

BEOGRAD - U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a biće zatvorena u 20.

Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mjesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu.

Za 250 poslaničkih mjesta u Skupštini nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Parlamentarne izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

Danas se održavaju lokalni izbori u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Izbori neće biti održani za odbornike skupština gradova Beograd i Zaječar i odbornike skupština opština Arandjelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medvedja, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci, jer su to opštine u kojima su izbori održani od 2013. do 2015. godine.

U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja će trajati do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta i do kada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju od 7.00 do 20.00 sati, dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

U SARAJEVU GLASALO 74 ODSTO UPISANIH BIRAČA

Na biračkom mjestu za izbore u Srbiji u Ambasadi Srbije u Sarajevu do 14.30 časova glasalo je 74 odsto od 156 upisanih birača, izjavio je Srni predsjednik biračkog odbora Čedomir Labus.

"Biračko mjesto u Ambasadi otvoreno je u 7.00 časova i glasači će moći da glasaju do 20.00 časova, kada se ono zatvara", podsjetio je Labus.

Pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u BiH imaju svi državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnesenih prijava upisani u jedinstveni birački spisak i koje su o tome obavijestili Ambasada u Sarajevu i Generalni konzulat u Banjaluci

14:31 - DO 13 SATI NA BIRALIŠTA IZAŠLO 25,1 ODSTO GLASAČA

Do 13 sati na birališta u Srbiji izašlo je 25,1 odsto glasača, saopštila je CRTA. Kako se navodi, statistička greška kreće se u rasponu od 0,7 odsto.

NA BIRALIŠTE IZAŠLO VIŠE OD POLOVINE GLASAČA

Na glasačkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci danas do 13.00 časova glasalo je 266 ili više od polovine prijavljenih birača, izjavio je predsjednik biračkog odbora Radoslav Ilić.

On je rekao novinarima da je to veoma dobar odziv i da će do kraja roka za glasanje najveći broj prijavljenih birača ostvariti svoje biračko pravo.

Ilić je dodao da se birački proces odvija prema predviđenoj proceduri i da nema nikakvih problema.

Na ovom biračkom mjestu upisano je ukupno 512 birača.

U ambasadi Srbije u Sarajevu izlaznost glasača 40 posto

U ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, na biračkom mjestu broj jedan, zadovoljni su izlaznošću glasača na vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.

Za glasanje u zgradi srbijanske ambasade u Sarajevu prijavljeno je 156 glasača, rekao je Čedomir Labus, predsjednik biračkog odbora.

"U ambasadi u Sarajevu biračko mjesto otvoreno je u 7 sati i traje do 20.00 sati kada se zatvara biračko mjesto. U BiH je otvoreno još jedno biračko mjesto u generalnom konzulatu Republike Srbije u Banja Luci", rekao je Labus.

Prema njegovim riječima, glasanje u Ambasadi u Sarajevu odvija se bez ikakvih smetnji i ometanja.

"Do sada je izlaznost jako dobra, preko 40 procenata. Sve se odvija normalno, bez ikakvih problema, bez smetnji i ometanja. Očekujemo popodne još veću izlaznost i potpuno smo zadovoljni".

DO 9.00 ČASOVA GLASALO 5,2 ODSTO GRAĐANA

Na izbore u Srbiji do 9.00 časova izašlo je 5,2 odsto građana s biračkim pravom, rekao je programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju /Cesid/ Đorđe Vuković. Vuković je na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mjesta rekao da je do 9.00 časova u centralnoj Srbiji izlaznost bila 5,1 odsto, u Beogradu 4,2 odsto, a u Vojvodini 6,6 odsto.

On je dodao da je izlaznost do 9.00 časova približna onoj koja je zabilježena na izborima 2014. godine, takođe do 9.00 časova, a koja je bila 5,3 odsto, prenose beogradski mediji.

To su, kako je objasnio, projekcije na osnovu uzorka od 800 biračkih mjesta, što je oko 10 odsto od ukupnog broja biračkih mjesta. Vuković je naveo da će Cesid u 17.00 časova moći da predstavi finalne projekcije.

Na prvoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije /RIK/ od otvaranja biračkih mjesta rečeno je da glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima protiče u najboljem redu i da nije prijavljena nijedna nepravilnost. Sa prvim podacima o izlaznosti do 10.00 časova RIK će izaći na konferenciji za novinare u 11.00 časova.

Predsjednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je glasanje u SAD, Kanadi i u Velikoj Britaniji, koje je zbog vremenske razlike održano juče, proteklo u najboljem redu, ali da će podaci sa tog glasanja moći da budu objavljeni tek poslije 20.00 časova

Biračko mjesto za glasanje na parlamentarnim izborima u Srbiji otvoreno je jutros u 7.00 časova u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci, potvrđeno je Srni u Konzulatu.

Biračko mjesto biće zatvoreno u 20.00 časova.

U Banjaluci do 10 časova glasalo 20 odsto upisanih birača

Na glasačkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci do 10.00 časova glasalo je 105 ili 20 odsto od ukupnog broja prijavljenih birača, izjavio je predsjednik biračkog odbora Radoslav Ilić. Ilić je rekao novinarima da se proces glasanja odvija bez problema i da je na ovom biračkom mjestu upisano ukupno 512 birača.

On je iznio očekivanje da će tokom dana svoje pravo iskoristiti najveći broj glasača upisanih na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije.

Ilić je podsjetio da pravo glasa imaju birači koji se nalaze na izvodu iz jedinstvenog biračkog spiska, odnosno oni koji su se pravovremeno prijavili da će glasati u Banjaluci.

Biračko mjesto za glasanje za vanredne parlamentarne, te redovne pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji otvoreno je jutros u 7.00 časova, a proces glasanja traje do 20.00 časova.

U ambasadi u Sarajevu otvoreno biračko mjesto

Biračko mjesto za parlamentarne izbore u Srbiji jutros je otvoreno i u Ambasadi Srbije u Sarajevu, a izbori teku bez problema, izjavio je Srni predsjednik biračkog odbora Čedomir Labus.

Prema njegovim riječima, za glasanje u Ambasadi Srbije u Sarajevu registrovano je 156 glasača.

"Biračko mjesto u Ambasadi otvoreno je u 7.00 časova i glasači će moći da glasaju do 20.00 časova, kada se ono zatvara", dodao je Labus, koji najveći dolazak birača očekuje iza podneva.

Pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u BiH imaju svi državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnijetih prijava upisani u jednistveni birački spisak i koje su o tome obavijestili Ambasada u Sarajevu i Generalni konzulat u Banjaluci.

U Vojvodini do 14 časova na biračka mjesta izašlo 29,54 odsto građana

Na biralištima u Vojvodini do 14.00 sati glasalo je 29,54 odsto birača, što je za oko četiri odsto više u odnosu na izbore iz 2012. godine, saopštila je danas predstavnica Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro.

Najviši odziv zabilježen je u Novoj Crnji 44,11 odsto, a najmanji u Kanjiži 18 odsto.

Do 17h , Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima  je 43,5 odsto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9.

Vanredni parlamentarni, lokalni i redovni pokrajinski izbori su završeni u 20.00.

Posmatrači organizacije CRTA javili su da je do 19 sati na izbore izašlo 53,1 odsto birača upisanih u birački spisak. Uskoro se očekuju prvi preliminarni rezultati.

Prvi preliminarni rezultati

Koalicija oko SNS je dobila 56,2 odsto glasova, a u parlament će ući još liste oko SPS, DS i SRS, navode preliminarni rezultati CeSID .

Prema prvim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, lista koju predvodi Aleksandar Vučić je dobila većinsku podršku, njihovi doskorašnji koalicioni partneri iz SPS i JS 10,9, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,7, a van parlamenta će ostati DSS i Dveri (4,4%) i koalicija LDP, SDS i LSV sa 4,1. U Skupštinu će i SRS - 7,3 odsto podrške.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije