Ex -Yu

Pozorišni režiser sudu prenosio prepričavanja

Pozorišni režiser sudu prenosio prepričavanja
Pozorišni režiser sudu prenosio prepričavanja

KOSOVSKA MITROVICA - U nastavku suđenja lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, današnji svjedok tužilaštva, pozorišni režiser Halit Berani, rekao je da nije bio očevidac događaja 1999. i 2000, za koje je Ivanović optužen, a odbrana je njegovo svjedočenje ocijenila kao nekredibilno.

Berani je svjedočenje zasnivao na prepričavanju onoga što su mu o zločinima 1999. i 2000. ispričali očevici i članovi porodica stradalih.

On je rekao da Ivanovića poznaje od ranije, a da ga je 16. aprila 1999, dva dana poslije ubistva Albanaca u južnom dijelu Mitrovice, vidio u plavoj uniformi i s automatskom puškom.

Berani je rekao i da Dragoljuba Delibašića nije vidio nakon rata, a da ne zna ostale optužene - Iliju Vujačića, Nebojšu Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Berani (65) je bio pripadnik OVK, a poznat je po tome što je 17. marta 2004. novinarima na Kosovu preneo lažnu informaciju kako su Srbi odgovorni za utapanje albanskih dječaka u Ibru, nakon čega je počeo martovski pogrom nad Srbima.

Berani je tokom 2002. bio jedan od prvih svjedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Berani profesionalni svjedok koji je uvijek svjedočio o onome što nije vidio i ocijenio da je njegovo svjedočenje nekredibilno.

"Danas je svedočio Halit Berani, profesionalni albanski svedok, koji je svedočio puno puta i uvek je svedočio o onome što nije video. To je učinio i danas. Jasno je rekao da nije bio svedok događaja ni iz 1999. ni iz 2000, ali mu opet to nije smetalo da o tome govori", kazao je Vlajić. "Njegovo svedočenje je potpuno nekredibilno, radi se o jednom kompromitovanom svedoku koji je dokazano više puta do sada lagao. Prema tome, siguran sam da će i ovo njegovo svedočenje sud oceniti kao takvo. Pored toga, ovo svedočenje, potpuno sam siguran, sud mora da oceni i kao nerelevantno, jer on ne govori o događajima koji su predmet suđenja."

Postupak se nastavlja daljim saslušanjem svjedoka koje tužilac predlaže; za kraj aprila zakazano je još njih nekoliko, kao i za maj.

Poslije toga će to pravo imati odbrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije