Ex -Yu

Pred njemačkom delegacijom pustio nacističku himnu

Pred njemačkom delegacijom pustio nacističku himnu
Foto: Ilustracija | Pred njemačkom delegacijom pustio nacističku himnu

Domar u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu, na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora s Goethe-Institutom, pustio je verziju himne koju Njemačka odavno službeno ne koristi.

"Deutschland, Deutschland über alles", sviralo je pred zgroženim Nijemcima. Ova verzija himne se veže uz vrijeme i ideologiju koju je provodio Adolf Hitler, a domar škole ju je pustio nakon hrvatske himne, javlja Glas Slavonije.

"Nein, nein, to nije dobra verzija, ugasite to!", vikala je vidljivo uznemirena Milka Jurković, moderator programa iz Goethe-Instituta.

"Ali upisao sam kako mi je rečeno. Šta nije u redu?", odgovorio je domar.

Ozloglašena verzija njemačke himne puštena je pred šokiranim predstavnikom njemačke ambasade Arneom Hartigom i direktorom Goethe-Instituta Matijasom Milerom-Fiferigom.

Tu su još bili i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski vijećnik i predsjednik Njemačke zajednice Osijek Vladimir Ham, novinari, djeca i učitelji, kao i direktor.

Jurković je pustila službenu verziju njemačke himne. Program je nastavljen bez prekida.

Okupljenima su se nakon toga profesionalno obratili Hartig i Miler-Viferig. Govorili su o proglašenju čepinske škole PASCH školom. Pričali su o važnosti sporazuma za školu, kojim ona postaje jednom od oko 50 odabranih u Hrvatskoj s kojima je Goethe-Institut odlučio sarađivati na taj način. Riječ je o dugogodišnjem programu i inicijativi instituta koja za cilj ima unaprjeđivanje i poboljšanje učenja i podučavanja njemačkog kao stranog jezika kroz redovnu nastavu i projekte.

Na pozornici su se izmjenjivala djeca koja su pred Nijemcima recitovala brojalice i pjesmice na njemačkom. Novinarka je upitala Jurković namjeravaju li se izviniti, a ova se naljutila.

"Zato ste vi došli, da to pišete?! Ako nećete pisati o PASCH programu, bolje idite", odgovorila je.

Na kraju se izvinio direktor škole Ilija Pavić, rekavši kako je domar vjerovatno kliknuo na pogrešan link na YouTubeu.

Nakon potpisivanja ugovora, ponovo su puštene i hrvatska i njemačka himna, ovaj put u instrumentalnoj izvedbi.

"Sigurno nije bilo namjerno, izvinili su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome", rekli su predstavnici Goethe Instituta.

(Glas Slavonije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije