Ex -Yu

Predsjednička kampanja bez blještavila

Predsjednička kampanja bez blještavila
Predsjednička kampanja bez blještavila

ZAGREB- Pošto su i zvanično raspisani predsjednički izbori u Hrvatskoj za 28.decembar, kandidati se spremaju za kratku, zvaničnu kampanju, iako ona neformalno traje već mjesecima, barem kada su u pitanju aktuelni predsjednik Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ Kolinda Grabar Kitarović.

Kako piše "Jutarnji list", za 20 dana kampanje, koja počinje 8.decembra, predsjednički kandidati planiraju da obiđu gotovo čitavu Hrvatsku, a za kraj će imati skupove u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Aktuelni predsjednik službeni dio kampanje provešće krstareći Hrvatskom autobusom s njegovim imenom i fotografijom.

U njegovom izbornom štabu zasad planiraju predizborne skupove u četiri najveća grada - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a svi će biti održani do Badnjeg dana, 25.decembra.

U nizu gradova i opština, Josipović će održati tribine na kojima će građanima predstaviti svoj predlog ustavnih promena, s naglaskom na reformu izbornog zakonodavstva.

Posebnu pažnju će, kako tvrdi portparolka njegove kampanje Mladenka Šarić, posvetiti komunikaciji preko interneta s biračima jer su društvene mreže najvažniji kanal za komunikaciju s mladim biračima, a učestvovaće i u tri tv-sučeljavanja, i to na tri nacionalne televizije.

U njegovom štabu još ne otkrivaju kada i gde će se održati završni predizborni skup, a na prošlim izborima to je bilo na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Nisu otkriveni još ni predizborni slogani sa kojima će aktuelni hrvatski predsjednik u kampanju, a kako list nezvanično saznaje, neki od njih će glasiti - "predsjednik s vizijom i za sljedećih pet godina" i "novi put".

U štabu Josipovića kažu i da sasvim sigurno neće u troškovima prekoračiti dopušteni zakonski iznos i naglašavaju da "neće biti blještavila".

U štabu HDZ kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović kažu da nemaju sve detalje jer još usklađuju termine, kako bi izbjegli aktivnosti u dane božićnih praznika, pri kraju kampanje.

Portparol štaba Mladen Pavić takođe kaže da će njihova kandidatkinja učestvovati u predizbornim sučeljavanjima.

I HDZ planira da obiđe Hrvatsku, a veće predizborne skupove održaće, kao i njihovi politički protivnici, u četiri najveća grada i nekoliko manjih. HDZ je pripremio sve slogane, ali ne žele da ih otkrivaju prije početka kampanje.

Milan Kujundžić, predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku, obići će zemlju kombijem, a veće skupove imaće samo u nekoliko najvećih gradova. 

Izborni slogan četvrtog predsjedničkoh kandidata Ivana Rude biće "vrijeme je!", a Rude, koji je, inače, stečajni upravnik, neće držati  predizborne mitinge, već će obilaziti tačke koje su žarište problema, a na koje su ga radnici pozvali. 

Hrvatska vlada juče je raspisala predsjedničke izbore za nedjelju, 28. decembra. Drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće održan 11. januara naredne godine.

On se održava ukoliko nijedan od kandidata ne dobije većinu glasova izašlih birača u prvom krugu, tako da se u ponovljenom glasanju nadmeću dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsjednički mandat traje pet godina i, po hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije