Ex -Yu

Prekinuti politički progon srpskih predstavnika na Kosovu

Prekinuti politički progon srpskih predstavnika na Kosovu
Prekinuti politički progon srpskih predstavnika na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici četiri opštine sa sjevera Kosova zatražili su od Euleksa da prestane sa političkim progonom predstavnika ovih lokalnih zajednica i srpskog stanovništva sa tog područja, a od nadležnih organa da budu pronađene i kažnjene ubice srpskog žandarma Stevana Sinđelića.

Povod za obraćanje predstavnika četiri srpske opštine sa sjevera Kosova su postupci koje je pokrenuo Euleksov tužilac protiv sadašnjeg i bivšeg predsjednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića.

Krivične postupke protiv Vulovića i Ristića pokrenuo je Euleksov tužilac Paskal Persons koji je svojim postupcima već pokazao da Srbe sa sjevera Kosova posmatra kao članove organizovane kriminalne grupe, istaknuto je u saopštenju predstavnika srpskih opština sa sjevera Kosova.

Predstavnici četiri srpske opštine pozvali su Euleks da Vuloviću i Ristiću omogući da se brane od neosnovanih optužbi bez straha od hapšenja i određivanja višemjesečnih pritvora, kao što se to događa u slučajevima Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića i Nebojše Vujačića.

U saopštenju preciziraju da je postupak protiv Vulovića pokrenut jer je navodno omogućio bjekstvo licu koje je lišeno slobode, a protiv Ristića zbog navodnog ugrožavanja osoblja UN, sprečavanja službenih lica u obavljanju dužnosti, učešća u masi koja vrši krivično djelo.

Predstavnici srpskih opština smatraju skandaloznim što su Ristiću stavljena na teret djela povezana sa događajima iz 2011. i 2012., kada su postavljene barikade na sjeveru Kosova kao odgovor na jednostrane poteze Prištine i podsjećaju na Zakon o amnestiji, ako je riječ o djelima počinjenim prije 20. juna prošle godine.

"Zahtevamo da se Vuloviću i Ristiću, kao i drugim Srbima okrivljenima po osnovu istih navodnih krivičnih dela, omogući da bez straha od privođenja i hapšenja obavljaju svoje dužnosti u lokalnoj samoupravi ili mirno vode porodična domaćinstva", poručuju predstavnici srpskih opština.

Oni ističu da se Srbi sa sjevera Kosova i Metohije zalažu za vladavinu prava, ali se protive da se pravosuđe koristi kao mehanizam kojim se koriste vlasti u Prištini da bi se obračunale sa političkim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srpski predstavnici podsjećaju i na ponašanje pravosuđa prema Albancima optuženim za najteže ratne zločine tokom 1998-1999. godine, kao što su pripadnici takozvane Dreničke grupe, koji i pored navodnog pritvora, često slobodno izlaze.

"Ismetu Haddžaju je, kako se saznajemo, u međuvremenu u potpunosti ukinut pritvor,  Podsećamo da je Drenička grupa okrivljena za torturu civila Albanaca i Srba u logoru OVK-a u Likovcu i ubistvo Ivana Bulatovića", ističu srpski predstavnici sa sjevera Kosova i dodaju da je slično ponašanje Euleksovog pravosuđa prema okrivljenima u slučaju Klečka.

Srpski predstavnici najoštrije su osudili jučerašnje ubistvo pripadnika MUP-a Srbije u blizini administrativnog prelaza Merdare i pozvali sve relevantne organe i organizacije na Kosovu i Metohiji da preduzmu sve mjere radi pronalaženja i adekvatnog kažnjavanja ubica žandarma Stevana Sinđelića.

Euleks je poručio da će nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu "sa željama zemalja članica EU", da će uzimati u obzir zabrinutost srpskih predstavnika i biti u stalnom kontaktu s političkim predstavnicima kako bi bili pronađeni načini za poboljšanje saradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije