Ex -Yu

Premijer Kine danas prima zvanje Počasnog građanina

Premijer Kine danas prima zvanje Počasnog građanina
Premijer Kine danas prima zvanje Počasnog građanina

BEOGRAD - Premijeru Kine Li Kećijangu danas će biti uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime će on i zvanično postati treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu.

Povodom uručivanja Povelje u Skupštini grada Beograda biće organizovana svečanost, kojoj će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Siniša Mali, koji će zajedno sa predsjednikom beogradskog parlamenta Nikolom Nikodijevićem, kineskom šefu vlade uručiti zvanje Počasnog građanina, poručio da je to veliki trenutak i za Grad Beograd i za Republiku Srbiju.

Mali je ranije, u izjavi Tanjugu, obrazlažući zbog čega se Li Kećijangu uručuje zvanje Počasnog građanina Beograda, istakao da je kineski premijer čovjek koji je mnogo uradio za bilateralnu saradnju Srbije i Kine, ali i njihovih glavnih gradova.

Do sada je dodijeljeno 26 Povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer će biti 27. ličnost kojoj se dodjeljuje ta titula.

Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine.

Doživotni predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito je to priznanje dobio 25. maja 1947. godine, dok je bio na poziciji predsjednika FNRJ.

Zvanje Počasni građanin Beograda može se dodijeliti građaninu Srbije, kao i stranom državljaninu, državniku i funkcioneru međunarodne organizacije i udruženja, NVO i drugih oblika djelovanja civilnog sektora, državnog organa ili organa jedinice lokalne samouprave i istaknutoj javnoj ličnosti i drugom pojedincu.

Zvanje se dodjeljuje osobi koja je svojim radom, naučnim, umjetničkim, političkim, humanitarnim i drugim oblicima djelovanja, doprinijela razvoju i ugledu Beograda, ostvarivanju i razvoju demokratije u Srbiji ili u svijetu, očuvanju mira i napretku čovječanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije